Egy 10 éves gyerek szólt a NASA-nak, hogy valami felrobbant az űrben
Nem tévedett
Tízéves kínai kisfiú fedezhetett fel egy szupernóvát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg szupernóvát fedezett fel egy kelet-kínai tízéves amatőr csillagász kisfiú - számolt be a kínai média a múlt hónap végén.

A kép illusztráció.

Az általános iskolás Liao Csia-ming olyan program keretében vizsgálta át rendszeresen a világegyetem egyes részeiről online közzétett fekete-fehér képeket, mely a lakosságot vonja be a tudományos munkába. Így bukkant a csillagra.

Egy kisiskolás szúrta ki

A fotókat az észak-nyugati Hszincsiangban található Hszingming csillagvizsgáló tette közzé, és a hírek szerint sokan átvizsgálták már őket, mire az Anhuj tartományi Hofej város kisiskolása kiszúrta a többinél szerinte fényesebb pontot. Az internetes oldalon Liao megfigyelési jelentése volt a hatvanadik.

A felfedezéséhez nagy reményeket fűző diák arra panaszkodott, hogy a város, ahol él, nem alkalmas a csillagok megfigyelésére, de, mint mondta, szereti nézegetni az égboltról készült fényképeket, és az a vágya, hogy egy napon csillagot nevezzenek el róla.

A szóban forgó programnak köszönhetően a múlt hónaptól kezdve eddig több mint  nyolcezer fotót vizsgált meg alaposan, nyári szünidejének szinte valamennyi estéjét ennek szentelte.

Számítógéppel keresik

A Hszinming obszervatórium alapítója, Kaj Hszing a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, Liao nagy valószínűséggel egy szupernóvára bukkant, mely a számítások szerint 220 millió fényévre található a Földtől.

A kérdésben a Nemzetközi Csillagászati Unióé - IAU - a végső szó, mely többek közt színképelemzéssel fogja megvizsgálni a már rendelkezésére bocsátott bizonyítékokat.

A csillagok végső nagy robbanásának, vagyis egy a szupernóvának a felfedezése, azonosítása többnyire számítógépek segítségével történik, több ezernek találták meg így a nyomát.

Tizenéves felfedezők

Az eddigi legfiatalabb felfedező szintén egy tízéves kisfiú, Nathan Gray volt, akinek szupernóvája a Földtől 600 millió fényév távolságra lehetett. A szenzációt 2013-ban Kanadában jelentette be, a felvételeket édesapja, az új-skóciai Abbey Ridge Obszervatórium - ARO - vezetője készítette.

Korábban a 14 esztendős amerikai Kathryn Aurora Gray volt a legifjabb szupernóva-felfedező, aki a Fehér Házban személyesen is találkozhatott Barack Obama elnökkel, valamint Neil Armstrong, Bill Anders, Viktor Gorbakto és Jim Lovel űrhajósokkal.

Képek: commons.wikimedia.org.

Ezt is szeretjük