Kirakatokat zúztak be a feldühödött nők: érdekességek a szüfrazsettekről
Elődeink drasztikus módszerekkel harcoltak a nők jogaiért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők egyenjogúsága, elvileg, ma már természetes a fejlett országokban, és a ma élő társadalom tagjainak jó része már ebbe született bele.

A kép a nők szociális és politikai szakszervezetének gyűlésén készült

Ám volt idő, amikor a nő alsóbbrendűnek számított, és ez ellen sokan fellázadtak - ilyen volt a 20. század elején a szüfrazsett mozgalom is.

Kik voltak a szüfrazsettek?

Már a 17. században is voltak törekvések a női egyenjogúsággal kapcsolatban, de a feminizmus a 19. században érte el a csúcsát. Ennek egyik ága volt a szüfrazsett-mozgalom, mely leginkább a nők szavazati jogáért, egyenlő oktatási és munkalehetőségeik megteremtéséért harcolt. A szüfrazsettek Angliában voltak a legtöbben, és vezetőjük, Emmeline Pankhurst neve a mai napig a történelem legnagyobbjai között szerepel. Íme, néhány érdekesség az olykor agresszív, de eredményes szüfrazsettekről.

Éhségsztrájkok és vandálkodás

Bár a mozgalom kezdetben békésnek indult, az eredménytelenség hamar feldühítette a tagokat. Figyelemfelkeltésként, valamint a női törékenységről alkotott sztereotípiák eloszlatására a szüfrazsettek hamarosan olyan eszközökhöz folyamodtak, melyek agresszívek és drasztikusak voltak.

Nem volt ritka a gyújtogatás, a kirakatok betörése, sőt, még az is előfordult, hogy bombát robbantottak. Általában olyan helyeken akcióztak, ahol a kormány vezető tagjai jelen voltak, vagy esetleg a királyi párt politikusai fordultak meg. Az ilyen merényletek után gyakran börtönbe zárták őket. A cellákban a nők éhségsztrájkba kezdtek, ami odáig fajult, hogy végül kényszertáplálást alkalmaztak a hatóságok. Ez egy nagyon kellemetlen eljárás volt: orrukon vagy szájukon keresztül egy cső segítségével juttatták be a táplálékot.

A szervezet

Emmeline Pankhrust az 1900-as évek elején alapított egy szervezetet Angliában, mely a Women's Social and Political Union, vagyis a Nők Szociális és Politikai Szakszervezete elnevezést kapta. Ez a szövetség gyakran fizetett a mozgalom aktivistáinak a támadásokban végzett munkájukért.

A 20. század elején a szüfrazsettek több száz erőszakos akciót hajtottak végre, de legfőbb céljukat csak 1928-ra sikerült elérniük. Ebben az évben Angliában minden nő, aki betöltötte a 21. életévét, szavazati jogot kapott. További érdekesség, hogy Emmeline Pankhrust ugyanebben az évben hunyt el.

Kép: en.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük