A legjobb jazzbarlang a városban

A Take Five-ba vacsorához asztalt foglalni nem érdemes, de ha kedveled a jazzt és a jó borokat, akkor látogass el a VI. kerületi barlangba.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Képzelj el egy helyet, ahol lágyan vagy éppen a parkettre csábítóan szól a jazz olyan előadóktól, mint a Fonogram-díjas Harcsa Veronika vagy a hazai popszíntér legkiválóbb jazztrombitása, Barabás Lőrinc.

Ahová nem ér el az ősz csípős keze, de mindent megtalálni a természet legjavából - legyen szó kiváló borokról vagy az ízlelőbimbókat rabul ejtő ízekről.

Hasonlóra vágytunk, amikor nyakunkba vettük a várost, hogy feltérképezzük Budapest legjobb szórakozóhelyeit. A Ráday utcai Eckerman és a Horánszky utcában megbújó Apacuka után most a hatodik kerület szívében található Take Five-ba invitálunk virtuális túrára.

Laza elegancia a színpadon és az asztalok között

Paul Desmond Take Five című dala, mely a The Dave Brubeck Quartet 1959-es Time Out című lemezén jelent meg, a modern jazz egyik legjelentősebb és legismertebb alkotása. A név tehát kiváló választás egy olyan helynek, mely a hazai és a nemzetközi jazzélet legjavát vonultatja fel színpadán időről időre. Nem ritka ugyanis, hogy a magyar jazz kiválóságai mellett a nemzetközi paletta élénk színei is húznak egy-egy maradandó ecsetvonást a hely falai közé. Játszott már itt Adam Pieronczyk az Anthony Cox Quartettel és Mike Landau is, utóbbi többek között Joni Mitchell, Michael Jackson és Miles Davis mellett szerzett világraszóló hírnevet háttérzenészként.

Adam Pieronczyk&Anthony Cox Quartet. Fotó: take5.hu/Kondi

Egy jazzkocsma kapcsán nehéz nem a jazzről írni, a Take Five azonban nemcsak a koncertek és a vájt fülűek által is profinak tartott hangtechnika miatt említésre méltó. Az íves mennyezettel, a terméskő- és bontott tégla-falakkal rendelkező pincehelyiség már önmagában hangulatos helyszín egy kellemes estéhez.

Elég tágas ahhoz, hogy sokan elférjenek benne, a színpad előtt elhelyezett kerek kis faasztalok tonett-székeikkel elegendő helyet biztosítanak azoknak, akik kifejezetten az esti koncertre érkeznek. De akkor is bőven akad ülőhely, ha inkább vacsorázni vágytok, és nem bánjátok, ha az aznapi jazzadagotokat háttérzene formájában kapjátok meg - ehhez ajánljuk a szerelmes párok kedvenceit, a vörös kárpitba csomagolt, begubózós boxokat.

Kölcsönkapott étlappal, széles italkínálattal

Talán a helyiség elrendezése az oka, de a bárpultot nem sikerült olyan szélesre tervezni, hogy annál ne kelljen sorban állni, ha esetleg egy pohár bor társaságában élveznéd az aznapi fellépő előadását. A pultosok szerencsére igyekeznek gyorsaságukkal kompenzálni ezt a szépséghibát. Ráadásul az italkínálat is elég bőséges ahhoz, hogy mire kiválasztod az ízlésednek leginkább megfelelő bort vagy koktélt - a pult mögötti falon lévő hatalmas tábláról könnyen megteheted -, észre sem veszed, hogy várnod kellett.

Csodás koktélok

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Take Five az étlapot a szomszédos Vista Café-tól - mely nemrég Vakvarjú Étteremmé alakult át - kölcsönözte, a konyha ugyanis a szakáccsal együtt hiánycikk itt. De sebaj, a szomszéd főztje úgyis mindig finomabb - ez esetben a kissé átdolgozott mondás teljes mértékben igaz. A Vista Café-ban megszokott minőségi ételek a Vakvarjú Étteremből sem hiányoznak, bár a névvel együtt a választék is módosult némiképp.

A magyar konyha remekei mellett azonban nem hanyagolják el a nemzetközi ízeket sem: jól megfér egymás mellett a füstölt kacsamell bazsalikomszörppel és narancssalátával - előételként - és a füstölt kolbásszal töltött mangalicaszűz friss lecsóval.

Take Five

Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 2.
Telefon: 0630 986-8856. Asztalt foglalni érdemes, a koncertek előtt gyorsan fogynak a helyek.
Nyitva: szerdától szombatig mindennap 18 óra és hajnali 2 óra között. A koncertek 21 órakor kezdődnek.
Weboldal: www.take5.hu »

Kiszolgálás: udvarias és kedves, a pultnál kissé távolságtartó, a már említett keskeny bárpult ellenére gyors.
Hangulat és társaság: aki a jazzt szereti, annak Budapest egyik fellegvára. Ha sokan vannak, akkor sincs tömeg. Nem kifejezetten ismerkedésre tervezték, de alkalmas rá. Baráti beszélgetésekhez nem feltétlenül a legjobb választás, sokkal inkább egész estés program helyszínéül ajánljuk. A zene és a kialakítás elvárná az alkalomhoz illő öltözéket, de a farmer bőven megteszi. Randihoz, romantikus vacsorához első osztályú választás.
Zene: jazz A-tól Z-ig, nullától 99 éves korig.
Wifi: nincs, térerő is alig.
Illatok: a dohányzás egy-két nem dohányzó asztal kivételével mindenhol megengedett, ha sokan vannak, a füst zavaró is lehet.
Mellékhelyiségek: tiszta, higiénikus, tágas és kényelmes.
Árak: A cappuccino 360 forintba kerül, egy pohár bor ára pedig 400-600 forint körül alakul.
Ezt is szeretjük