Randihoz, csajos estéhez vagy üzleti vacsorához
Kimozdulnál? Akár jó az idő, akár nem, az Apacuka mindig kiváló célpont, ha nincs kedved a négy fal között ücsörögni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei szeptember különösen kedvez azoknak, akik nem szívesen fogadják el a tényt, hogy vége a nyárnak. Bár az ősz már jelzi közeledtét éjszakánként, a délutáni és kora esti órákban még kitűnő az idő ahhoz, hogy a négy fal helyett a szabad levegőt válaszd.

A friss nyárvégi szellő minket is elcsábított, így folytattuk felfedezőutunkat Budapesten. Ezúttal a nyolcadik kerület szívében megbújó Apacukát vettük célba: kíváncsiak voltunk, hogy vajon valóban olyan hangulatos-e, mint ahogy arról oly sokat hallottunk.

Kiskertemben fényekkel, lágyan ölelő zongoraszóval

Az Apacuka otthona a nyolcadik kerület. Könnyen megközelíthető a 4-es, 6-os villamossal, jó időben a Ferenc körúti metrómegállótól egy kis sétával vagy éppen taxival. Ha a sétát választod, de nem ismered a környéket, alaposan nézz utána a térképen a helynek, a környező utcácskákban ugyanis könnyű elkeveredni.
Az Apacuka zölden világító, aprócska cégérrel ad életjelet magáról a Horánszky utcában. Bejárata a hatalmas üvegajtókkal egy kisebb hotelre emlékeztet, ám már kintről látszik, hogy szó sincs hotelhez hasonló, rideg, személytelen hangulatról. Az elegáns, eklektikus belső helyiség ott-jártunkkor üresen állt, de ez egyáltalán nem meglepő: a kerthelyiség a színesen pislákoló mécsesekkel és a lágyan ölelő zongoraszóval minket is egy csapásra rabul ejtett.

Bár az Apacukát két társasház öleli körbe, mind a belső helyiség, mind a kerthelyiség elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjenek az ideérkezők. Utóbbi egyik felét hatalmas üvegtető fedi - az alatta lévő gerendákon ötletes dekorációnak szánt csíkos esernyőkkel -, így eső esetén sem kell lemondanod a friss levegőről, ha nincs kedved a négy fal között ücsörögni. A kávéházi hangulatot idéző asztalkák és a fonott székek mellett kényelmes, párnázott fapadok és asztalok kínálnak hellyel, minden asztalon színes mécsesekkel.

Fotó: www.apacuka.com

Elegancia kitűnő borokkal és tartalmas étlappal

Ha az Apacukát röviden kellene jellemezni, azt mondhatnánk: egy aprócska gyémánt színes, igényes, de egyszerű csomagolásban. A helyre érkezhetsz pólóban és farmerben, ülhetsz kissé lazábban a széken, de ne lepődj meg, ha a pincér elegáns borhűtőben szervírozza a bort, és a dugót is feléd nyújtja, hogy meggyőződhess annak minőségéről. Bár ott-jártunkkor kissé hosszúnak tűnt a rendelés és a szervírozás között eltelt idő, a borkínálat, az étlap gazdagsága és elviselhető árai, valamint az udvarias - de kissé távolságtartó - kiszolgálás kárpótolt a várakozásért.

Annak ellenére, hogy az Apacuka elsősorban beülős, kávézós, borozós kultúrpontként él a köztudatban, akkor is érdemes felkeresned, ha egy ízletes vacsorára vágysz. A kínálat az összes fogás terén bőséges: választhatsz hideg és meleg levesek és előételek közül, ha viszont csak egy könnyed salátára vágysz, akkor is biztosan találsz ínyedre valót.

A tészták és a főételek kínálata már-már zavarba ejtő - az egyszerű sztrapacskától a négysajtos gnocchin át a pulyka- és bélszínsteakig és őzraguig szinte mindent megtalálsz -, de a desszertek sem hagynak sok kívánnivalót maguk után. Rendelni azonban csak óvatosan érdemes, a megfizethetőnek tűnő ételek egy-két pohár bor kíséretében könnyen magasabb végösszeget eredményezhetnek, mint amennyire eredetileg számítanál.

Apacuka

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 5.
Telefon: 0620 938-2677.
Nyitva: hétfőtől péntekig 10 óra és hajnali 2 óra között, szombaton és vasárnap 17 óra és hajnali 2 óra között.

Kiszolgálás: udvarias, figyelmes, precíz és szakszerű, bár kissé lassúnak bizonyult, annak ellenére, hogy a hely csak félig volt vendégekkel.
Hangulat és társaság: baráti beszélgetésekhez, esetleg laza üzleti vacsorákhoz kiváló. A kellemes, halk csevej egyáltalán nem zavaró. Napközben is népszerű hely, akár dolgozni is lehet valamelyik eldugott sarokban. Randihoz, romantikus vacsorához vagy egy csajos beszélgetéshez kiváló, ha viszont kifejezetten ismerkedni vágysz, arra itt kevés a lehetőség.
Zene: az Apacukában rendszeresen van élőzene, hol zongoraest, hol kellemes jazzkoncert formájában, általában lágy háttérzeneként, de előfordul, hogy a hangulatról DJ gondoskodik.
Wifi: van, ingyenesen használható.
Illatok: a kerthelyiségben és az étteremben is megengedett a dohányzás, a füst azonban sosem zavaró, köszönhetően a megfelelő szellőztetésnek.
Mellékhelyiségek: tiszta, higiénikus, bár kissé kényelmetlen, sajnáltuk, hogy nem tartanak papír kéztörlőt.
Árak: a főételek ára 1880 forint és 2180 forint között mozog, amit megéri kifizetni, hiszen a konyha megérdemli. Menüt hétköznap kapni, ára 790 forint. A cappuccino 380 forintba kerül, egy pohár bor ára pedig 300-600 forint körül alakul.
Ezt is szeretjük