Különös kincseket rejtett a magyar erdő mélye: egy férfi gombaszedés közben talált rájuk
Rejtélyes szobrok tűntek fel a Balatonszentgyörgy melletti erdőben.

szobrok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan esetről lehet hallani, hogy valamilyen történelmi emlékre teljesen véletlenül bukkannak. Nemrég ez Magyarországon is megtörtént, amikor egy gombászó férfi öt szobrot talált a balatonszentgyörgyi erdőben, a Zala folyótól délre.

A sonline információi szerint három Mária- és két Szent Katalin-szobor hevert elrejtve az avaron, a megtalálójuk pedig azonnal jelezte a műtárgyak helyét a keszthelyi Balaton Múzeumnak, amik a Marcali Rendőrkapitányság közreműködésével kerültek be a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeumba.

Út menti szobrok heverhettek az erdőben

Pál-Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Megyei Múzeum muzeológus-művészettörténésze szerint vélhetően út menti kereszt alatt lévő szobrok heverhettek az erdőben, valamint hozzátette, hogy a megtalálás helyén semmilyen vallási épület nem állt korábban, így biztosan máshonnan származnak. A történész azt is megállapította, hogy szándékosan gyűjtötték egybe, és mivel mind az öt szobor nőalak, valószínűleg a kereszt mellékalakjaként szerepelhettek.

A kereszteket régen még magánfinanszírozásból állították az utak mentén, ezért megvizsgálták, tett-e valaki bejelentést az eltűnésük miatt, azonban a nyilvántartások szerint senki nem kereste őket. A nőalakok 1850 után készülhettek, és valószínűleg Somogy megye északi részén állhattak, a kutatók a rejtélyes szobrok anyagából indulnak ki, hogy kiderítsék tényleges eredetüket. Vélhetően Reziből származott az alapanyag, a 19. század második felében Keszthelyen és Kéthelyen működött olyan műhely, ahol a mesterek dolgozhattak az alkotásokon. A tervek szerint a szobrok a Rippl-Rónai Emlékházba kerülnek, hiszen Rippl-Rónai Ödön is gyűjtött ilyen szobrokat, amik a villa parkjában találhatók.

8 gyanútlan ember, aki felbecsülhetetlen értékű kincset talált

Néha a véletlen szerencse által kerülnek elő elképesztő régészeti értékek.

(Borítókép forrása: Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum / Facebook)

Ezt is szeretjük