Szívfacsaró fotók az Antarktisz pusztulásáról
Nézd meg, mielőtt végleg eltűnik
Az Antarktisz hatalmas veszélyben van. Nézd meg, hogyan pusztul.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ötödik legnagyobb kontinens, az Antarktisz a déli szélesség 55. fokától délre fekszik, és magán a kontinensen túl még néhány kisebb sziget is tartozik hozzá. A kutatóállomásokat leszámítva lakatlan, ám, ha így folytatódik a globális felmelegedés, hamarosan olyan mértékű lehet az olvadás, hogy még a térképeket is újra kell rajzolni. Az Antarktisz olvadása katasztrofális következményekkel járhat.

Egyre kisebb területet foglal el a jég
Olvadó természeti formák
A partvonalnál a leglátványosabb a pusztulás
Az állatvilág is veszélyben van

Szembetűnő változások

Az Antarktisz felfedezésének története igen kalandos, 1773-ban pillantotta meg először James Cook kapitány, ám csak 1911-ben sikerült Roald Amundsennek áthaladnia a Déli-sarkon.

Az első látásra élettelennek tűnő földrész már a korabeli beszámolók szerint is gazdag élővilággal büszkélkedhet, zuzmók, algák, pingvinek és fókák különböző fajai népesítik be. Ám a kutatások bebizonyították, hogy 140 millió éve páfrányok és lombos fák díszítették a felszínét, sőt, dinoszauruszok is éltek rajta.

A jégkorszak beköszöntével csak azok az élőlények maradtak fenn, melyek meg tudtak birkózni a fagyokkal, a szélsőséges időjárással és a hosszú, hónapokig tartó sötétséggel.

Száraz éghajlata miatt ma a világ legnagyobb sivatagaként emlegetik az Antarktiszt, a globális felmelegedés azonban jóval drasztikusabb hatásokkal járhat. A műholdas felvételeken jól látszik, hogy egykor a kontinenst szinte teljes egészében jég borította, eltekintve a part menti területektől és néhány hegycsúcstól.

Az utóbbi évtizedekben azonban rohamosan emelkedik a hőmérséklet, ezzel is gyorsítva a jégtáblák olvadását. Mindemellett az illegális fóka- és bálnavadászat a helyi állatvilág létét is nagymértékben fenyegeti.

Az olvadás hatásai

A globális felmelegedés legszembetűnőbb hatása a jégtakaró felolvadása: 2006-ban például nem kevesebb mint 200 milliárd tonna jeget vesztett a kontinens. A felolvadó jég megemeli a tengerek szintjét, ráadásul, mivel az Antarktisz a Föld édesvíz-tartalékának nagy százalékát biztosítja, igen veszélyes lehet a kialakult helyzet. A kevésbé látványos változások közé az egyes területek éghajlatának változása vagy a csapadék eloszlásának módosulása tartozik, de a tenger- és légáramlatokra is komoly hatással lesz.

Az Antarktisz élővilága sem ússza meg a kialakult helyzetet: mivel a jégtakaró rohamosan csökken, az ebben élő rákszerű élőlények, vagyis a krillek száma is alacsonyabb lesz, ami a táplálkozási láncra van hatással. A pingvinek fő táplálékforrása a krill, ám drasztikus eltűnésük miatt például az Adelie-pingvinek populációja 40%-kal csökkent az utóbbi évtizedekben.

Azonban nem csak a pingvinek táplálkoznak krillel, hanem szinte minden élőlény a kontinensen, így más fajokat is a kihalás veszélye fenyegethet. A felmelegedés másik hátránya, hogy az eltűnő jégtakarók miatt egyre későbbre tolódik a pingvinek tavaszi fészekrakása, ezért kevésbé tudnak felkészülni a téli időjárásra fiókák.

Mit tehetünk?

A globális felmelegedés tulajdonképpen éghajlati változás, melynek során emelkedik az óceánok és a Föld hőmérséklete. A növekedés oka a 19. század óta beindult ipari termelés által a légkörbe kerülő gázok növekvő mennyisége, tehát egyértelműen emberi okokra vezethető vissza. Több nemzetközi egyezmény is született az utóbbi időben, ami arra buzdítja a vállalatokat, illetve az országokat, hogy csökkentsék az üvegházgáz-kibocsátásukat.

Olvadó jéghegy
Széttöredező jégmező

A legtöbb kutató úgy tartja, a változás a megújuló energiaforrások segítségével még megakadályozható lenne, vagyis, ha a szénről, a földgázról és a kőolajról a bolygó lakossága minél előbb áttérne a napenergia, szélenergia és geotermikus energia alkalmazására.

Ha te is szeretnél tenni valamit, ültess fákat, melyek megkötik a széndioxidot, így az nem tud a légkörbe jutni. Emellett próbáld meg csökkenteni a hulladék mennyiségét, amit lehet, használj fel másra. Ha reggelente autó helyett tömegközlekedéssel vagy biciklivel indulsz útnak, azzal is sokat teszel a Földért.

Képek: anniekatec.blogspot.com; en.wikipedia.org, Mohamed Ouda.

Ezt is szeretjük