Örök sötétség borul a Földre? - A NASA szerint baj van
Nemcsak globális felmelegedés fenyegeti a bolygót, de a folyamatos elsötétülés is valós veszély.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Földünk jövője a globális felmelegedés és a nagyfokú környezetrombolás miatt kiszámíthatatlan, nem véletlen, hogy a nagyhatalmak összefogás révén próbálják megállítani a már megkezdődött, negatív folyamatokat, a különböző szervezetek pedig az átlagemberek környezetbarát életmódjára hívják fel a figyelmet.

Mindezek ellenére még a szakértők véleménye is megoszlik az egyik legégetőbb probléma, a klímaváltozás kiváltó okait illetően, abban viszont egyetértenek, hogy hosszú távon a felmelegedés mellett a globális elsötétülés veszélyével is számolni kell.

Csökken a Földet érő napsugárzás mértéke

A nyolcvanas évek végére a tudósok már tényként kezelték bolygónk folyamatos felmelegedését, és talán pont ezért is okozott akkora megdöbbenést Atsumu Ohmura 1985-ben nyilvánosságra hozott méréssorozatának eredménye, mely a hőmérséklet-emelkedés tendenciájával és elméletével teljes mértékben ellentétes volt.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet földrajztudósa a hatvanas évektől kezdve figyelte a különböző mérőállomások adatait, valamint a kontinensünket érő napsugárzás erősségét.

A tapasztaltak összesítése végén arra a meglepő felfedezésre jutott, hogy a Föld felszínét érő napsugárzás 10%-kal csökkent az előző három évtizedhez viszonyítva.

A drasztikus eredmények nyomán több tudós is foglalkozni kezdett a témával, mely általuk is alátámasztást nyert az 1990-es évek közepére, sőt, kiderült az is, hogy a vizsgált, 1960 és 1987 közötti időszakban Írországot, Japánt, az Északi- és Déli-sarkot, valamint a volt Szovjetunió tagállamait fokozottan érintette a probléma - utóbbi esetében jelentős mértékűnek számító, 20%-os csökkenés volt megfigyelhető.

A NASA szerint is valós a probléma

Ugyan a tudósok körében is elismert problémává vált a globális elhomályosodás kérdése, néhány kutató azzal a kifogással élt, hogy a mérési módszerek nem voltak megfelelőek, így az eredmények sem lehetnek pontosak. Gerard Stanhill környezetkutató szintén vizsgálni kezdte a jelenséget, és szerinte a folyamat olyan mértékű, hogy azt nagyságrendileg kisebb mérési hibák sem tehetik semmissé.

A NASA szerint is baj van, és számolni kell a problémával. Klímamodellezőjük, Jim Hansen vizsgálatai és mérései is igazolták, hogy a fény elakad a légkörben, és a sugarak infravörös tartományba eső része nem éri el a felszínt, ami a napsugárzás csökkenéséhez és folyamatos elsötétüléshez vezet. A NASA kutatóinak véleménye szerint a probléma a légkörünkben keresendő, így pedig az arra befolyással lévő folyamatok között lehet a kiváltó ok.

A környezetszennyezés áll a háttérben

Egyes vélemények szerint a napfény drasztikus csökkenésének hátterében a légszennyezettség áll, ugyanis a légkörbe került koromszemcsék és olyan kémiai anyagok, mint a szulfátok és az aeroszol-részecskék, visszaverik a felszín felé tartó napsugarakat, ráadásul hosszabb-rövidebb ideig megmaradó felhősödést is okoznak.

A napsugárzás csökkenése negatív hatással lehet a környezetkímélő megoldásként napenergiát hasznosító módszerek jövőjére, valamint a bolygó élővilágára, a fotoszintézisre, a növénytermesztésre is.

Jelenleg az eleve felhősebb északi féltekét érintik jobban a változások, ám, ha a folyamatot nem sikerül mérsékelni a jövőben, a déli féltekén is súlyosbodik a probléma. A kérdést illetően a tudósoknak még nincs kiforrott jövőképük.

Az adatokat a www.globalissues.org, valamint a www.geographic.hu oldalról gyűjtöttük.

Ezt is szeretjük