Állatként bántak a gyerekekkel, és mindenki megússza?

Nem indítanak eljárást a gyerekkínzás ügyében

Mégsem működik jól a rendszer.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kizárólag az elhanyagoltságának köszönhette a három szigetszentmiklósi, szüleik által bántalmazott gyermek, hogy végül nevelőszülőkhöz kerültek. Sem a védőnőnek, sem gyerekorvosnak, sem az iskolának, sem a gyerekjóléti szolgálatnak nem tűnt fel a bántalmazás Szigetszentmiklóson, hosszú éveken keresztül.

A nyolc-, kilenc- és tízéves gyermek ügyét november végén hozta nyilvánosságra a blikk.hu. Azóta lezajlott a Pest Megyei Kormányhivatal által indított, a gyerekvédelmi jelzőrendszer működésére irányuló vizsgálat. A végeredmény szerint senkivel szemben nem javasoltak fegyelmi eljárást.

Elégtelenül működik a gyermekvédelmi jelzőrendszer?

A Blikk információi alapján egy szigetszentmiklósi házaspár éveken keresztül rendszeresen megerőszakolta és verte három gyerekét. A gyerekekkel patkányt, csótányt és ürüléket is etettek. A gyerekek 2012 januárjában kerültek el szüleiktől, akiknek egy darabig még láthatási joga is volt.

Ezek után mindenkiben automatikusan merül fel a kérdés, hogy hogyan történhetett ez meg, és miért nem tűnt ez fel senkinek? Miután az eset napvilágra került, a kormányhivatal megkezdte a vizsgálatot a gyermekvédelmi jelzőrendszerrel kapcsolatban. E rendszer célja a gyerek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése.

A védőnői szolgálat, a háziorvos, a családsegítő szolgálat, a közoktatási intézmény, a nevelési tanácsadó, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a menekülteket befogadó állomás és a társadalmi szervezetek, egyházak is kötelesek jelzéssel élni a gyermekjóléti szolgálatnál vagy a hatósági szerveknél a gyerek veszélyeztetettsége esetén. Ezt egyébként az említett csoportokon kívül bármely állampolgár vagy társadalmi szervezet megteheti.

Senkinek nem tűnt fel

Amennyiben ez a jelzőrendszer nem működik megfelelően, akkor a fent említett szervezetek és csoportok ellen fegyelmi eljárást lehet indítani, amit a gyámhatóság javasol. Ezzel egy időben pedig a gyámhatóság egyeztető megbeszélést is tarthat a gyermekjóléti szolgálattal.

A kormányhivatal közleménye szerint a fent említett csoportok közül senkinek nem tűnt fel a gyerekek szexuális bántalmazása, és jelzés sem írásban, sem szóban nem történt, még azután sem, hogy a nevelőszülőkhöz kerülést követően pszichológus vizsgálta őket, írja az Index. A nevelőszülőknél eltöltött fél év után merült fel újra a szexuális visszaélés gyanúja az újabb pszichológiai vizsgálat során. Ezek után tették meg a szükséges lépéseket, amíg végül a Szigetszentmiklósi Városi Gyámhivatal büntetőfeljelentést tett.

A védőnő felelőssége

Amennyiben egy szülő megtagadja a védői ellátás igénybevételét, akkor a védőnőnek a védőnői ellátásról szóló törvény szerint írásban kell értesítenie a gyermekjóléti szolgálatot és a háziorvost. Ha a gyerek nem jár közösségbe hároméves kora és iskolás kora között, akkor a védőnőnek négy alkalommal kell a családhoz ellátogatnia évente. Ha a bántalmazást észreveszi, egyenesen a hatósághoz kell fordulnia.

Ehhez képest a Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője, Kerekes László beszámolója alapján a gyerekvédelmi jelzőrendszer működése önmagában eredményesnek mondható, valamint a különböző szervek közötti kapcsolattartás is igen hatékony. Eszerint 2012-ben Szigetszentmiklóson összesen 514 jelzés történt, e téren a legaktívabbak a közoktatási intézmények voltak. A jelzett esetek között nem volt különösebben súlyos.

A Magyar Védőnők Egyesületének elmondása alapján a tapasztalatok szerint egyes esetekben késlelteti a bejelentést az érintett családtól való félelem, hiszen nem egyszer megfenyegetik a szakembert, és ez akár tettlegességig is fajulhat. Éppen az ilyen esetek miatt a rendszer egyik hibája az, hogy a bejelentett megismerheti azt a személyt, aki a bejelentést tette ellene.

A rendőrségi eljárás

A rendőrség nyilatkozata alapján a hatóság 2012-ben 14 199 esetben rendelt el nyomozást családon belüli erőszak bűncselekménye miatt. Kiskorúak ügyében legnagyobb számban testi sértés vagy veszélyeztetés miatt indult eljárás, nemi bűncselekmény miatt 152 esetben indítottak vizsgálatot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a rendőrség a cselekményről tudomást szerez, eljárást indít. Ekkor a rendőrség munkatársa kimegy a helyszínre, ahol eldönti, hogy az elkövetőt távol kell-e tartania a családtól. Ennek a távoltartásnak az időtartama 72 óra. Ezek után a helyszínen tapasztaltak, a jelenlévők és a tanúk elmondása alapján indulhat büntető- és szabálysértési eljárás. A rendőr ebben az esetben azt is megteheti, hogy szükség esetén gondoskodik a kiskorúak ideiglenes hatályú elhelyezéséről, az elkövetőt pedig előállíthatja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt a jelzést kaptuk, hogy a szakmai felügyeleti jogosítványával élve megvizsgálja a Pest Megyei Szociális és Gyámhivatal eljárását.

A drámai történet több sebből is vérzik. Ott van a védőnő kérdése, akinek többször lett volna lehetősége jelezni az érintett szerveknek a bántalmazást, de ott van például a gyerekeket vizsgáló pszichológus módszertanának megkérdőjelezése, vagy akár az, hogy ha egy gyerek elkerül a szüleitől elhanyagoltsága miatt, az nem elég indok-e arra, hogy vizsgálatot indítsanak.

Ezt is szeretjük