Raktárként működött a Szépművészeti legszebb terme: 70 év után újra kinyitott

Október 31-től látogatható a felújított Szépművészeti Múzeum.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Október 31-től látogatható a felújított Szépművészeti Múzeum.

A több mint három évig tartó felújítási munkálatokat követően október legutolsó napjának delétől látogatható a Szépművészeti Múzeum. A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai során nem csupán a múzeumi épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték.

A felújított múzeum az új állandó tárlatok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamarakiállítással várja majd a látogatókat. A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során felújították a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta csak felületes felújításon átesett és raktárként használt, impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, és klimatizálták a kiállítótermek egy részét.

Emellett felújították a tetőszerkezet nagy részét, új kiállító- és közönségforgalmi tereket, valamint korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. A látogatók két szakaszban vehetik majd birtokba az intézményt. Októberben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások nyílnak meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz majd látogatható.

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak újrarendezésével párhuzamosan zárnak be a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményeinek egyes állandó tárlatai, ugyanis a Szépművészeti kiállítási koncepciója, visszatérve az eredeti, alapításkori alapelvekhez, gyökeresen átalakul. Több évtizedes távollét után a magyar művészeti anyag hazatér a Szépművészetibe, így a múzeum ezt követően az egyiptomi és a görög-római művészet mellett a 18. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és a magyar művészet történetét.

2019-ben nyit az Új Nemzeti Galéria

Mindezekkel párhuzamosan az 1800 utáni gyűjtemény kiállítása ideiglenesen, az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig felköltözik a Várba, ahol így az elmúlt több mint két évszázad magyar és nem magyar képzőművészeti alkotásai együtt lesznek láthatók a Magyar Nemzeti Galériában, 2019 elejétől. Az épület a tervek szerint 2021 végére készül el. 

A Szépművészeti átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érintett, ami a múzeum alapterületének mintegy 40%-a. A rekonstrukció a Román Csarnok mellett érintette többek közt a reneszánsz stílusú Michelangelo-termet is, mely az elmúlt évtizedekben átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújításnak köszönhetően csaknem 2000 négyzetméternyi korábbi kiállítótér nyeri vissza eredeti funkcióját, és a műtárgyraktáraknak is 500 négyzetméterrel több hely jut majd. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű étterem és kávézó is kialakításra került.

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete története során már több kisebb, részleges rekonstrukción átesett, de a nyugati, Román szárny felújítása és az épületgépészet átfogó fejlesztése évtizedek óta váratott magára. A munkálatok középpontjában álló, a múzeum leggazdagabban dekorált, román kori templombelsőt mintázó Román Csarnokát több mint hetven éve nem láthatta a nagyközönség.

Raktérként működött

A Régi Képtár festményeinek egy része mellett a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is itt tárolták, melyek sorsa most megoldódik: a műtárgyak a felújítás alatt álló és jövőre megnyíló komáromi Csillagerődbe, valamint a Szabolcs utcában megépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek majd. 

Hosszú évtizedek után végre megtörtént a Szépművészeti épületének csaknem teljes műszaki modernizációja is, többek közt kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést és a régi, zajos klímaberendezéseket. A tetőre napelemek és napkollektorok kerülnek, gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését, és megtörtént az épület utólagos, talajnedvesség elleni szigetelése is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Mindezekkel párhuzamosan új elektromos hálózatokat és klímarendszereket építettek ki, korszerűsítették a biztonsági, vagyonvédelmi, informatikai rendszereket, új személy- és teherlifteket állítottak be, valamint a modern műtárgyszállításnak megfelelő expedíciós folyosókat is kialakítottak. Mindeközben a múzeum teljes akadálymentesítése is megtörtént.

A felújítás során mintegy 11 ezer köbméter földet mozgatnak meg, 2700 köbméter beton, 300 tonna betonacél, 900 négyzetméter falazat, 7100 négyzetméter vakolat, 3000 négyzetméter acélszerkezet, 1800 négyzetméter üvegtető, 1100 négyzetméter üvegfal, 300 ezer folyóméter erős- és gyengeáramú kábelezés és 16 ezer folyóméter gépészeti vezeték kerül beépítésre. Emellett 19 ezer négyzetméter burkolat készült, és 38 ezer négyzetméter felületet festettek le.

Az év végén elkészülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ - OMRRK - épületegyüttese több mint 300 ezer műtárgy megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít majd kiemelkedő minőségű feltételeket és technikai hátteret. Szintén itt kap majd otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet - KEMKI - is, mely a Szépművészetiben és a Nemzeti Galériában zajló tudományos munkához nyújt majd segítséget. További információ a múzeum megújult honlapján található.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Teljesen átépül a Városliget: nézd meg képeken, hogy néz ki most

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük