Ma van Szent Iván éjjele: miért nem ez az év legrövidebb éjszakája?

Június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szent Iván éjjele.

szent-ivan-ej-tuz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szent Iván éjszakájának már a pogány világban is nagy jelentősége volt: a megtisztulást, az újjászületést, a világosság sötétség felett aratott győzelmét jelképezte.

A fény és a sötétség küzdelme a keresztény hitvilágba is beleillett, így Keresztelő Szent János napjává tették június 24-ét. Az Iván elnevezés a János név szláv formájából ered.

Nyári napforduló és Szent Iván éjjele

Szent Iván éjjeléhez világszerte számos - elsősorban a tűzzel kapcsolatos - népszokás kötődik. Szent Iván éjjelén napjainkban is világszerte gyújtanak örömtüzeket, melyeket gyakran körbetáncolnak, átugranak, de számos országban készítenek úszó máglyákat is.

Szent Iván éjszakája, vagyis a nyárközép a régi római naptárban is június 24-én volt. Napjainkban azonban ez a nap már nem esik egybe az év csillagászati értelemben vett legrövidebb éjszakájával, vagyis a nyári napfordulóval. A nyári napforduló az évnek azt a napját jelenti, amikor a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. Ez június 21-ére esik. Ilyenkor van az év leghosszabb napja, illetve legrövidebb éjszakája. Hogy Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24-re esik, annak oka pedig a naptárreformokban, a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben keresendő. Emiatt alakult úgy, hogy a nyári napforduló három nappal megelőzi a Szent Iván éjjelét, vagyis a nyárközepet. Évszázadok múlva a napfordulók még korábbi dátumokra tolódnak át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyári napforduló 2017-ben

2017-ben világszerte színes és látványos programokkal köszöntötték a csillagászati nyár kezdetét: képeken a legnagyobb megmozdulások!

Meztelenül gázolt a vízbe egy rakás ember - Ilyen volt a napforduló a világban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük