Ma van Szent Iván éjjele: miért nem ez az év legrövidebb éjszakája?
Június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szent Iván éjjele.

szent-ivan-ej-tuz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szent Iván éjszakájának már a pogány világban is nagy jelentősége volt: a megtisztulást, az újjászületést, a világosság sötétség felett aratott győzelmét jelképezte.

A fény és a sötétség küzdelme a keresztény hitvilágba is beleillett, így Keresztelő Szent János napjává tették június 24-ét. Az Iván elnevezés a János név szláv formájából ered.

Nyári napforduló és Szent Iván éjjele

Szent Iván éjjeléhez világszerte számos - elsősorban a tűzzel kapcsolatos - népszokás kötődik. Szent Iván éjjelén napjainkban is világszerte gyújtanak örömtüzeket, melyeket gyakran körbetáncolnak, átugranak, de számos országban készítenek úszó máglyákat is.

Szent Iván éjszakája, vagyis a nyárközép a régi római naptárban is június 24-én volt. Napjainkban azonban ez a nap már nem esik egybe az év csillagászati értelemben vett legrövidebb éjszakájával, vagyis a nyári napfordulóval. A nyári napforduló az évnek azt a napját jelenti, amikor a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. Ez június 21-ére esik. Ilyenkor van az év leghosszabb napja, illetve legrövidebb éjszakája. Hogy Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24-re esik, annak oka pedig a naptárreformokban, a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben keresendő. Emiatt alakult úgy, hogy a nyári napforduló három nappal megelőzi a Szent Iván éjjelét, vagyis a nyárközepet. Évszázadok múlva a napfordulók még korábbi dátumokra tolódnak át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyári napforduló 2017-ben

2017-ben világszerte színes és látványos programokkal köszöntötték a csillagászati nyár kezdetét: képeken a legnagyobb megmozdulások!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük