10 hétköznapi helyzet, amikor nem jó szemüvegesnek lenni - Neked is ismerős?
A szemüveg hátrányairól nem gyakran esik szó, pedig bőven lenne miről beszélni.

szemuveg
beauty and style
Top olvasott cikkek

                                       A cikket a Focus Medical Magyarország támogatta.

Egy 2017-es felmérés szerint a magyaroknak nagyjából 40%-a visel szemüveget, míg a világ népességét tekintve ez a szám körülbelül 14%-ra tehető. Ennyi ember tapasztalja meg nap mint nap, hogy mennyi bosszúságot okozhat egy olyan eszköz, ami alapvetően arra szolgál, hogy megkönnyítse azok életét, akiknek a látása javításra szorul. 

Ha te is a szemüvegesek népes táborát erősíted, bizonyára pontosan tudod, hogy micsoda képtelen helyzetekké alakíthatja a kis tárgy a leghétköznapibb tevékenységeket is. Összegyűjtöttük, melyek azok a tipikus szituációk, amikor a szemüveg inkább átok, mint áldás.

Még a puszi sem egyszerű

Bizony, minden egyes pusziért meg kell küzdeni, mert nagyon vigyázni kell, hogy a manőver közben le ne essen a szemüveg, ne akadjon be sehová, és főleg ne okozz vele sérülést a másiknak. Nehezített terepen járnak azok a párok, ahol mindkét fél szemüveges: náluk igen gyakoriak a koccanásos balesetek, és a pillanat hevében nemcsak a csók csattanhat el. Sajnos lehetetlen mindig elég óvatosnak lenni, a két szemüveg időnként közelebbről is megismeri egymást.

szemuveg-fail.gif

Romantikus összebújás... vagy mégsem?

Hasonló a helyzet egy szimpla összebújásnál is. Erre mindenki képes, nem igaz? Nos, a szemüveg ilyen helyzetben is okozhat némi fejfájást, még akkor is, ha megfelelő a dioptriaérték. Egyszerű megoldásnak tűnhet a meghitt összefonódás erejéig megszabadulni tőle, de ez nem mindig célravezető, mert előfordulhat, hogy ölelkezés közben is szükséged lenne a látásodra, ha például tévét néznétek szerelmes pózban.

A fekve tévézés csak álom marad

Akkor is kényes kérdés a tévézés, ha egyedül ejted meg. Vannak, akik szeretnek hátradőlni a kedvenc foteljükben, és ülve bámulni a képernyőt, mások viszont kényelmesebbnek találják, ha fejüket egy puha párnán pihentetve élvezhetik a műsort. Ám, amint az oldaladra fekszel, a szemüveg elcsúszik, a szára nyomni kezdi a halántékodat, a keret pedig belefúródik az orrnyergedbe, látni pedig továbbra sem látsz. Marad hát a hátfájdító ücsörgés.

harry-szemuveg.gif

A szépségért tényleg szenvedni kell

Ha az ember fodrászhoz vagy kozmetikushoz megy, útban van a szemüveg, így muszáj levenni. Ilyenkor érzed csak igazán, mennyire igaz, hogy ez egy bizalmi kapcsolat, hiszen kénytelen vagy teljesen átadni magad a szakember kezeinek, és reménykedni benne, hogy, amikor a hajvégeiddel a kezében azt kérdezte, ennyit levághat-e, tényleg csak egy centit mutatott, és nem ötöt. Szintén csak a gondviselésen múlik, hogy a megszokott szemöldökformád köszön-e vissza otthon a tükörben. Ráadásul még a napi sminkeléssel is meggyűlhet a bajod: ha leveszed a szemüveget, nem látod, mit csinálsz, ha viszont felveszed, nem tudsz ügyködni a szemed körül. Arról nem beszélve, hogy a legnagyobb műgonddal meghúzott cicás tusvonal is jelentéktelen tollvonásnak hat, amint elbújik a lencse mögé.

Vezetni sem könnyebb

Talán nincs még egy olyan életbevágó helyzet, amikor annyira szükség van a tökéletes látásra, mint a vezetés, ennek ellenére a szemüveg alaposan meg is nehezítheti a dolgot. A fűtéstől bepárásodik a lencse, amint beszállsz a kocsiba, a periférikus látásoddal folyamatosan érzékeled a keretet, és még a napfény is zavar. A szöszökről, csúszkáló szemüvegről, igazítástól ujjlenyomatossá váló lencséről nem is beszélve... Soroljuk még?

leveszi-a-szemuveget.gif

Télen és nyáron is harcolni kell az elemekkel

A párás lencse már szinte klisének számít, télen mégis megkeseríti a szemüvegesek életét. Ám, amikor végre véget ér a fűtésszezon, és kezdesz örülni, hogy többé nem okoz gondot a hőmérséklet-különbség, napközben olyan meleg lesz, hogy le kell venned a reggeli hűvösben felvett pulóveredet. A lerepülő szemüveggel szerte is foszlik a kényelem illúziója, ami akkor sem tér vissza, amikor már a korai órákban is túl meleg lenne a pulcsihoz: ekkor az orrodon csordogáló izzadság okoz majd felejthetetlen perceket. Ezenkívül bármikor elkaphat egy kiadós zápor, és, aki még nem próbálta meg szemüvegben túlélni az esőt mini ablaktörlőlapátok nélkül, nem tudja, mi az igazi kihívás. 

Divat vagy látás? Ez itt a kérdés

Manapság a napszemüveg divatosabb, mint valaha: mondhatjuk, hogy a stílusos megjelenés alapköve. Emellett vannak olyan napok, amikor tényleg jólesik elbújni egy sötét keret mögé, vagy egyszerűen csak kizárni a napfényt. Ezt a luxust szemüvegesként vagy nélkülöznöd kell, vagy az éleslátásról kell lemondanod, ami, valljuk be, szintén jól jönne az utcán. Persze, léteznek fényre sötétedő lencsék is, de azért az nem ugyanaz, mint egy változatos napszemüveg-kollekció, melyben minden ruhádhoz találsz egy hozzá passzoló keretet.

napszemuveg.gif

Sport

Mindegy, milyen testmozgást végzel, a biztonságos edzés alapfeltétele a kényelmes öltözet, ami nem akadályoz, és nem balesetveszélyes. Ugyanakkor az sem baj, ha látod, mit csinálsz, és nem buksz orra kocogás közben, vagy éppen nem próbálsz meg 40 kilós súlyzót emelgetni a 20 kilós helyett. Az örök dilemma itt is felüti a fejét: vállalod, hogy folyamatosan igazgatnod kell a szemüveget, közben vigyázni, nehogy leessen és összetörjön, vagy emlékezetből állítod be a futópadot, és bízol benne, hogy a többi érzéked elég lesz az életben maradáshoz.

A búvárkodás sem csak játék és mese

Nyaralás során az emberek nagy része szívesen fedezi fel a számára ismeretlen világot, akár a víz alatt is. A búvárkodás drága mulatság, ugyanakkor hatalmas élmény, ezért nem árt látni is azt, ami eléd tárul, amikor alámerülsz. A víz alá viszont nem viheted magaddal a szemüvegedet, így, ha nem bírod a kontaktlencsét, olcsóbban megúszod, ha egy tengeri élővilágról szóló természetfilmre kapcsolsz, persze, szigorúan csak ülő pozícióban.

Kiemelt kép: Getty Images.

Így látja a világot egy rövidlátó szemüveg nélkül

A rövidlátás, másként miópia az emberek 1%-át érintő látászavar, melyben a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik. A következő képek különlegessége, hogy pontosan azt az élményt adják vissza, ahogyan egy rövidlátó érzékeli a világot, ha leveszi a szemüvegét.

Ezt is szeretjük