Csak 3 féle ember létezik a világon! Egy perc alatt kiderül, te melyik csoportban vagy

Melyik alapvető csoportba tartozik a személyiséged?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Melyik alapvető csoportba tartozik a személyiséged?

Alapvetően három személyiségtípust különböztethetünk meg: létezik a befelé forduló introvertált, a kifelé nyitó extrovertált, és ezek keveréke, az ambivertált.

Olvasd el mindhárom típus jellemzését, és válaszd ki, melyik az, amelyik a leginkább illik rád - nagy valószínűséggel abba a csoportba tartozol.

Introvertált személyiségtípus

Ahogyan a neve is elárulja, az introvertált személyiségtípus befelé forduló, magának való ember. Ez nem azt jelenti, hogy nem igényli a társaságot, de keveseket enged igazán közel magához, és nem szívesen változtatja a köreit.

Sokszor van szüksége az egyedüllétre, ilyenkor rendszerint valamilyen nyugalmas tevékenységet végez, például olvas, hangszeren játszik, vagy egyszerűen gondolkodik egy kellemes helyen.

Nehezen teremt kapcsolatot idegenekkel, nem szívesen szólít meg másokat, és elsőre távolságtartónak, sőt, szégyenlősnek tűnhet. Nem beszél feleslegesen, emiatt az emberek csendesnek gondolják, de mindenről megvan a véleménye.

Jobban kikapcsolja egy szűk baráti körben eltöltött beszélgetős este, mint egy nagy, hangos buli - ezeket nem is szereti, és egy nagyobb társasági esemény után igényli a magányt, ami által újratöltődhet. Képes megszólalni a nyilvánosság előtt, de ha lehet, inkább kerüli az ilyen helyzeteket.

Extrovertált személyiségtípus

Az extrovertált személyiség ezzel szemben imád a középpontban lenni, egyedül nem tud magával mit kezdeni, és mivel az olvasáshoz hasonló nyugalmas tevékenységek rendszerint untatják, inkább az aktív pihenést választja, amikor csak teheti. Rengeteg barátja van, könnyen szólít meg idegeneket is, imád új embereket megismerni.

Állandóan mozgásban van, kisebb szenvedést okoz számára, ha éppen nincs mit csinálni. Szeret szerepelni, számára nem okoz gondot nagyobb hallgatóság előtt beszélni, sőt, keresi az alkalmat arra, hogy minél többekkel ismertesse meg a gondolatait.

Kedves, közvetlen, nyitott típus, általában vidám. Akkor sem fordul magába, ha megbántják, mivel szüksége van mások támogatására ahhoz, hogy feldolgozza a csalódást, rossz élményeket.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ambivertált személyiségtípus

Vannak, akiknél nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy introvertált vagy extrovertált-e a személyiségük, mert mindkét típus jegyeit magukban hordozzák. Ők az ambivertált személyiségek, akik a két alapcsoport jellemzőinek keverékét mutatják.

A legtöbb esetben ez abban nyilvánul meg, hogy az érintett remekül teremt kapcsolatot, kiválóan kommunikál, rengeteg ismerőse van, ugyanakkor erősen igényli az egyedüllétet és a csendes pihenést is. Ha mindkét fenti jellemzésben találtál olyan dolgot, amiben magadra ismertél, feltehetően ambivertált vagy.

Ezt is szeretjük