Pontosan az ötszörösét fizetik a magyar bérnek! Hol éri meg tanárként dolgozni?

Még Chilében is sokkal jobban keresnek a tanárok, mint itthon.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Olyan keveset keresnek a tanárok, hogy még a chilei vagy a törökországi bérek is messze beelőzik a magyarországi fizetéseket. Ausztráliában pedig havi 2 millió forintnak megfelelő bért visz haza egy pályakezdő tanító.

Az OECD felméréséből kiderül, hogy a 2013-as adatok szerint Magyarországon évi 10 647 dollárt - 3 millió forintot - kap egy kezdő tanár, aminél 3000 dollárral kap többet egy 15 éve a pályán lévő pedagógus. Ezzel a vizsgált országok közül hazánk lett az utolsó.

A szomszédban is többet keresnek

A magyart rögtön a szlovák tanári bérek követik: ott egy kezdő tanár csak alig 1000 dollárral kap többet évente, mint nálunk. Aztán Észtország és Lengyelország következik, ahogy előrébb haladunk a listán. Kolumbiában évi 5000 dollárral - 1,5 millió forinttal - számíthatnak többre a kezdő tanárok a magyarországihoz képest.

Csehországban 5 millió forint a tanári bér, Szlovéniában már közel 7,5 millió. Törökországban is jóval magasabbak a tanári fizetések, Ausztria pedig már az első traktusban található az évi 10 millió forintos kezdő bérrel.

Egy tanár messze a legtöbb fizetésre egyébként Luxemburgban számíthat, ott évi 23,5 millió forint az éves apanázs kezdőként, ami havi közel 2 millió forintot jelent.

Az egyetemeken és főiskolákon még elkeserítőbb a helyzet

A helyzet a felsőoktatásban még rosszabb, mint az általános vagy középiskolákban tanítók esetében. A közoktatásban ugyanis segített valamit a pedagógus-életpályamodell bevezetésével járó béremelés, de a felsőoktatásban dolgozók kimaradtak a szórásból.

Az Oktatói Hálózat nemrég egy petíciót indított, hogy tisztességes béreket, európai finanszírozást és méltó munkafeltételeket követeljen a felsőoktatásban. Itt 2008 óta nem emelkedtek a fizetések, ezt pedig az Oktatói Hálózat tagjai szerint a három évre elnyújtott, 27%-os béremelési ígérettel sem lehet kompenzálni.

- Én több mint 30 éves múlttal nettó 150 ezer forintot viszek haza minden hónapban - és egyelőre esélyét sem látom, hogy ez több lehessen - mondta el a Feminának Pásztor Erzsébet, az ELTE habilitált adjunktusa. Ő nyolc éve vár arra, hogy kiírják végre azt a pályázatot, amivel elnyerhetné a magasabb jövedelemmel járó docensi fokozatot, de forráshiány miatt ez továbbra is csak egy álom marad. 

A felsőoktatásban dolgozók bére nemcsak a nyugati országokban dolgozókéhoz képest siralmas, hanem a régió többi országával összevetve is: egy Pásztor Erzsébethez hasonló kvalitású oktató már Szlovákiában vagy Lengyelországban is a másfélszeresét keresi a magyar nettónak. Németországban vagy Svájcban pedig egy egyetemi oktató a tízszeresét viszi haza havonta annak, amit a magyar kollégái.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük