Százezreknek kínálnak állást

Külföldi országok, ahol jó eséllyel elhelyezkedhetsz

A magyarok hatoda hagyná el az országot jobb munka reményében.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy tavalyi közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság 12%-a tenne próbát néhány hónap vagy év erejéig külföldi munkavállalóként, 7% pedig gondolkodás nélkül kivándorolna.

Összességében minden hatodik magyar felnőtt tervez migrációt hosszabb vagy rövidebb időtávra, ami az elmúlt 20 év kutatásai alapján a valaha mért legmagasabb érték.

Mióta tavaly májusban megnyílt az osztrák és német álláspiac, már azonos esélyekkel indulhatnak a magyarok is a meghirdetett munkahelyekért. Erre figyelj, ha külföldön szeretnél jövőt alapozni.

A legnépszerűbb célországok

A felmérések azt mutatják, hogy a külföldre készülő magyarok legszívesebben az Egyesült Királyságot vagy Írországot, Ausztriát és Németországot célozzák be a kedvező munkalehetőség reményében.

A legtöbben a szálloda- és vendéglátóipar területén tesznek próbát, de népszerű a számítástechnika vagy a műszaki terület is. Az EURES álláskereső portál  nyilvántartása szerint például jelenleg közel 45 ezer betöltetlen álláshely várja az érdeklődőket az osztrák álláspiacon, ahol a feldolgozó- és építőipar, a gép- és fémipar, a vendéglátás és a turizmus területén akad a legtöbb lehetőség.

A szakácsok, felszolgálók, szobalányok, kőművesek, asztalosok, szobafestők és egészségügyi dolgozók is keresettek. Diplomával pedig mérnökként vagy informatikusként lehet a legkönnyebben elhelyezkedni. Ami a fizetéseket illeti, az átlagos magyar munkavállaló külföldön általában a minimálbért kapja, ami Nyugat-Európában megközelítőleg az itthoni ötszöröse.

Munka az EU-n kívül

A munkavállalással kapcsolatos előírások országonként változnak az unió határain kívül, ezért kicsit nehezítenek a dolgon az adminisztrációs lépcsők. Munkavállalási engedélyt általában akkor adnak ki, ha az adott területen munkaerőhiányt tapasztalnak, előre meghatározott időre, a megjelölt munkáltatóra, illetve munkakörre vonatkozóan.

Kanadában például hiány van többek között szakácsokból, építőipari munkásokból és egészségügyi dolgozókból, de az IT-szektor is fogad külföldi munkavállalókat. A kanadai munkaadónak bizonyítania kell, hogy az adott posztot nem tudta betölteni helyi munkavállalóval, neked pedig igazolnod kell, hogy elég pénzed van a kanadai tartózkodáshoz.

Ausztráliában is fogadnak külföldi munkaerőt egészségügyi vagy műszaki területeken, de fodrász, cukrász, asztalos vagy pék szakképzettséggel rendelkezőket is keresnek. A munkavállalói vízum elbírálása egyébként szigorú pontrendszer alapján történik, ahol figyelembe veszik a nyelvtudást, a végzettséget, a tapasztalatot és azt, hogy a célállás hiányszakma-e.

Még itthon kell kérned az adott ország konzulátusán a vízumot vagy a tartózkodási engedélyt, a vízummentességi egyezmények ugyanis - például az USA-val - csak a turistautakra vonatkoznak, a munkavállalásra nem. Amerikai munkavállalási terveknél például a vízumkérvény benyújtását megelőzően bizonyítanod kell a kinti hatóságok felé, hogy szoros gazdasági, családi kötődésed van itthon, ami garantálja a hazatérést.

Ami nélkül ne indulj el

Bár sokaknak komoly jövőalapozó a külföldi munka, akadnak olyanok is, akiknek keserű élmény a kint töltött időszak, ezért fontos, hogy felkészülve vágj bele a külföldi kalandba.

Megbízható nyelvtudás nélkül például nem is érdemes elindulni - jó, ha legalább középfokon beszéled a célország nyelvét akkor is, ha fizikai munkát választasz. Érdemes munkaerő-közvetítő cég segítségét kérni, de arra figyelj, hogy nem kérhetnek tőled közvetítői díjat, a közvetítőnek ugyanis mindig a külföldi megbízó fizet.

Ezért érdeklődj a cég hitelességéről az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál. A kiutazás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy a megszerzett jövedelem után miként kell adózni, van-e az adott országgal a kettős adóztatást kizáró egyezmény, és ha igen, ennek milyen rendelkezései vannak, illetve, hogy milyen vámszabályok vonatkoznak a munkavégzés céljából ki- vagy beutazókra.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A kivándorlók fele visszatér

Becslések szerint a kivándorolt munkaerő mintegy fele tíz éven belül visszatér a kiindulási országába, ami fejlődési lehetőséget jelent az adott régiónak, ezért nemrég regionális tanácsadó csoport szerveződött a Közép-dunántúli Régióban a visszatérők beilleszkedésének megkönnyítésére. Azon dolgoznak, hogy kedvező körülményeket teremtsenek azoknak, akik a külföldi évek után a hazatérést tervezik.

Ezt is szeretjük