Százezreket fizettetne ki a Fidesz a lemorzsolódó diákokkal
Pokorni Zoltán kifizettetné a lemorzsolódó diákokkal a képzés teljes összegét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz utólag fizettetné meg a képzés költségeit azokkal a diákokkal, akik nem fejezik be tanulmányaikat. Erről Pokorni Zoltán, a párt szakpolitikusa beszélt a TV2 Mokka című műsorában. Ez az intézkedés a diákok közel felét érintené, a hallgatók 30-40 százaléka adja fel idő előtt a képzést.

Pokorni Zoltán

Hogy mennyi pénzről lenne szó, azt nem lehet pontosan tudni, szakonként változik a képzés költsége, ami nem egyenlő a tandíj összegével, az ugyanis nem fedezi a képzés összes költségét, csak egy részét.

Több százezer forint a tét

Az összeg bizonyosan meghaladná a száz-, esetenként a több százezer forintot is, elég csak rápillantani a költségtérítéses képzések tandíjaira.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen például a hat féléves, nappali tagozaton elvégezhető politológia szak 170 ezer forintba kerül félévenként, a jogász pedig 230 ezer forint.

Ha a bölcsész szakokat nézzük, hasonló számokra találunk, e szakok ára egységesen 120 ezer forint félévenként. Amennyiben Pokorni terve megvalósul, akkor legalább ennyit ki kellene fizetnie a kieső diákoknak.

A hallgatók érdekeit védő HÖOK-nak tetszik az ötlet

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája alapvetően egyetért az ötlettel, mint mondják, megfelelő szabályozás és átlátható eljárásrend mellett ez a megközelítés alkalmas lehet a felesleges ráfordítások minimalizálására.

A lemorzsolódás csökkentésének szándéka jó megközelítés - fogalmazott, hozzátéve: a mostani gazdasági helyzetben át kell tekinteni a különböző lehetőségeket.

A HÖOK elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a felsőoktatásba való bekerülés előtt sokkal alaposabb tájékoztatásra van szükség. Nagyon fontos, hogy a szakok közötti átjárhatóságot biztosítsák, és a lemorzsolódás okát mindig meg kell vizsgálni. Ha tehát valaki egészségi okok miatt nem tudja a tanulmányait folytatni, annak semmiképpen ne kelljen fizetnie - szögezte le Nagy Dávid.

Pokorni hallgasson

Pokorni Zoltán egyébként nem először szólal meg oktatási témákban, ami miatt a KDNP - amely az oktatási államtitkárt adja a kormánynak - már éles kritikával is illette Pokornit.

A KDNP budapesti választmánya legutóbb arra kérte a politikust "és társait", hagyják abba a létező oktatási koncepcióval szembeni "aknamunkát".

- Amennyiben szakmai gondolata van a fideszes politikusnak, javasoljuk, hogy ossza meg párt és koalíciós társaival, ne pedig az ellenzéki sajtóhoz szaladgáljon azokkal - írt akkor Szalma Botond.

Cáfol az oktatási államtitkárság

Az oktatási államtitkárság cikkünk megjelenése után közölte: sem a kormány, sem az oktatási államtitkárság nem gondolkodik tandíjfizetés bevezetésében, a Pokorni Zoltán által elmondott, kétségkívül létező lemorzsolódás ellen az államtitkárság álláspontja szerint a megelőzés a leghatékonyabb módszer.

Eszerint inkább a bejutási követelmények emelésével és a képzésben történő előrehaladás szigorításával lehet biztosítani a diplomaszerzés mostaninál jobb esélyeit.

Ezt is szeretjük