Mit tartalmaznak a legkedveltebb tisztálkodószerek?

Allergének, savak és lúgok - csak néhány a szappanok összetevői közül. De vajon mindegyik káros?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boltok polcain szappanok, folyékony szappanok, tusfürdők, habfürdők garmadája kelleti magát. Se szeri, se száma a kozmetikai termékeket reklámozó filmeknek, és a női magazinok is tele vannak bársonyos bőrű fiatal lányokkal, akik szépségüket kizárólag az adott termékek jótékony hatásainak köszönhetik.

De miből készülnek ezek a csodaszerek? Ezúttal a tisztálkodáshoz használt leggyakoribb termékeket vettük sorra.

A környezetet nem terheli, de káros a bőrnek?

Tisztálkodásra, higiéniás célokra a toalett- vagy pipereszappan szolgál. A szappan eltávolítja az elhalt hámréteget, ezáltal segíti a bőr légzését. Alapanyaga a természetbe visszakerülve biológiailag gyorsan és maradéktalanul lebomlik, nem terheli a környezetet. A hagyományos pipereszappan vizes oldata lúgos kémhatású, pH-értéke kilenc-tíz között van, ami átmenetileg károsítja a bőr védő savköpenyét, oldja zsírtartalmát, irritációt okozhat. A kemény vizet nem tűri, mészszappan formájában kicsapódik. Ahol kemény a víz, ott ajánlatos magasabb kókusz- és pálmazsírsav-tartalmú szappant használni, mert ezek jobban állják a kemény vizet, mint a marhafaggyút tartalmazók.
A pipereszappanok csomagolva kerülnek forgalomba - ez utóbbi nem mellékesen tájékoztat az összetevőkről, és az allergiát kiváltó illatanyagokról. A feliratot, még ha apró betűs is, érdemes elolvasni, hogy jól tudj választani.

Marhafaggyúból és olajokból
A pipereszappan 80-90%-ban tisztított állati zsiradékból, főleg marhafaggyúból - Sodium Tallowate -, 10-20%-ban növényi olaj, kókuszolaj - Sodium Cocoate - vagy pálmamagolaj - Sodium Palm Kernelate -, olívaolaj elszappanosításával készül. Ezen kívül illat- és színezőanyagokat, adalékokat és különleges hatású anyagokat tartalmaz.
A szappanok többsége különleges hatású adalékanyagot is tartalmaz. Mivel ezek kis koncentrációban vannak jelen a termékekben, és a bőrrel csak rövid ideig érintkeznek, hatásukkal szemben nem lehetnek túlzott elvárásaink. Általában drágábbak az illatmentes szappanok, amelyek nem okoznak irritációt, ezért azok is használhatják, akik hajlamosak az allergiára.

A parfüm, a kommersz meg a baba

A parfümszappanok tetszetős csomagolásban, a márkára, illetve a termékcsaládra jellemző színű és formájú dobozban kaphatók.

Jól habzanak, viszonylag sok, akár 1,5-2% illatanyagot is tartalmaznak, illatuk intenzív, parfümös, a bőrön tartósan érezhető. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a szappanok illatanyagai és az illatstabilizátorok allergiás reakciót válthatnak ki.
A mindennapokban használt kommersz szappanok a bőrt jól tisztítják, illatuk a parfümszappanokénál enyhébb, zsíralapjukban több a marhafaggyú, kevesebb a növényi eredetű zsiradék.
A babaszappanok illatmentesek vagy csak nagyon enyhe illatúak, nem tartalmaznak a baba bőrét irritáló összetevőt. Kémhatásuk kevésbé lúgos. Zsíralapjuk kevés pálmamag- és kókuszolajat tartalmaz, mert ezek az anyagok is bőrirritációt okozhatnak. A babaszappanok visszazsírozó komponense gyakran a lanolin, amely jó bőrápoló és bőrtápláló, de számolni kell allergizáló hatásával is.

Dezodoráló, glicerines, vegetáriánus és a folyékony

Az úgynevezett deo szappanok alapanyagai nem térnek el a pipereszappanokétól. Különleges adalékanyaguk dezodoráló hatású, antibakteriális hatóanyagú. A glicerinszappanok átlátszóak vagy áttetszők, színesek és kellemes illatúak. Jól habzanak, habjuk lágy, puhítják a bőrt, és érzékeny bőrűek számára is kiválóak. Zsírsavtartalmuk lényegesen kevesebb, mint a hagyományos szappanoké, mindössze 40-70%, és gyorsabban is fogynak el.
Kizárólag növényi olajokból készült, állati zsiradékot egyáltalán nem tartalmazó szappanok is kaphatók, a vegetáriánusok legnagyobb örömére.

Sokan kézmosásra már nem használnak szilárd szappanokat, áttértek a folyékony változatokra. A folyékony szappan népszerűségét a higiénikus és könnyű használatnak köszönheti, hatóanyaguk pedig a tusfürdőkéhez hasonló, többnyire sok glicerint tartalmaznak.

Jó, ha tudod!
Csökken a hab mennyisége, összeesik, ha habfürdő mellett szappant is használsz. Fürdés után mindig használj testápolót! Akik allergiára hajlamosak, ne válasszanak illatosított, színezett fürdőkészítményt!

Fürdő- és tusolókészítmények

A szappanokkal azonos rendeltetésű, de más összetételű, szintetikus felületaktív anyagot tartalmaznak a tusfürdők, a habfürdők és a krémfürdők. Kémhatásuk enyhén savas, a bőr számára kedvező.
A meleg vizes kádfürdőben jó relaxálni, mert ellazít, ugyanakkor jó, ha tudod, hogy ilyenkor a bőr veszít zsírtartalmából.

A habfürdők kismértékben lágyítják, illatosítják és színezik a fürdővizet, továbbá megakadályozzák a kád szélén a szürkés, ragacsos "csík" kialakulását, amelyet a víz keménysége okoz. A tömör hab a víz felszínén szigeteli a meleg vizet, késlelteti kihűlését. A habfürdők lelke, a dús, kemény és tartós habot adó felületaktív anyag, amely leggyakrabban zsíralkohol-éterszulfát - Sodium Laureth Sulfate.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szárító hatás ellensúlyozására utánzsírozó anyagokat is tartalmaznak, így pótolják az elveszített zsiradék egy részét. Gyakran tartalmaznak illóolajakat is, ezek könnyen válnak szét két fázisra, ezért használat előtt alaposan fel kell rázni őket.

Újra divatban: a fürdősó
Ismét divatba jöttek a többnyire nagy kristályú, színezett, illatosított konyhasóból álló fürdősók, a legegyszerűbb és legrégebbi fürdőszerek. Semleges kémhatásúak, összetevőik gyenge sav - borkősav, citromsav - és gyenge lúg - szódabikarbóna.
A fürdősók mellett igen népszerűek a pezsgőtabletták is. Ezek pezsgését a savas és lúgos vegyületek kémiai reakciója során keletkező széndioxid okozza, ami a vízben oldódva szénsavvá alakul. A pezsgőfürdők frissítik a bőrt és a szervezetet.
A fürdőolajok fékezik a bőr túlzott zsírtalanítását a fürdés során, nem habzanak. Az olaj lehet bőrrokon, növényi eredetű - például mogyoróolaj -, vagy kozmetikai vazelinolaj, illetve ezek elegye. Mivel az olajok vízben nem oldódnak, a termékek tartalmaznak emulgeátorokat és felületaktív anyagokat is. A fürdőolajok nagyobb mennyiségű - akár 10-20% - illóolajat is tartalmazhatnak.
2008. október 9-től kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérje az újságárustól!

A tartalomból:
  • Az igazi tej savanyú és vizes? - Házi tejeket teszteltünk
  • Pehely: könnyű reggeli? - Nemzetközi teszt
  • A műanyag klumpa drága és mérgező?
  • Puhává, bársonyossá teszik a bőrünket - minden, amit a testápolókról tudni érdemes
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük