Mikor leszel jobban a szakítás után? A szakértő elmondja
Szakítás után felmerülhet benned a kérdés, vajon meddig tart a fájdalom, és van-e gyógyír rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy szakítás mindig fájdalmas, akár te mondtad ki, akár téged hagytak el. Persze nem ugyanolyan mértékben visel meg mindkét esetben, de mindenképpen kellemetlen helyzet a pár mindkét tagja számára.

Ha nem te vagy az a fél, aki már nem akarta folytatni a kapcsolatot, valószínűleg megvisel a dolog. De vajon van rá gyógyír, vagy jobb megélni ezt az időszakot minden egyes fájdalmával együtt?

Meddig tart?

Ha túl vagy egy szakításon, az első időszakban valószínűleg a leggyakrabban hallott és legkevésbé szeretett mondat az életedben az a bölcsesség, mely szerint az idő mindent megold.

Léteznek olyan elméletek, melyek meg is határozzák, mennyi idő ez: például bizonyos vélekedések szerint a szakítás okozta fájdalom pont feleannyi ideig érezhető, mint ameddig a kapcsolat tartott. Ám ezek a vélekedések nem vehetők készpénznek, a dolog nem ilyen egyértelmű, nem lehet meghatározni, hogy mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás.

Gazdag Enikő pszichológus és párterapeuta szerint nagyon egyéni, hogy mennyi ideig tart feldolgozni a szakítást. - Ez attól is függ, hogy meddig tartott a kapcsolat, és attól is, hogy az egyén hogyan képes ezt feldolgozni. Nagyon változó, a feldolgozás eltarthat pár hónaptól évekig is.

Van-e gyógyír?

Természetes reakció, hogy az ember ilyenkor minden lehetséges módszert kipróbálna, csak, hogy betöltse a szakítás után keletkezett űrt, és felgyorsítsa a fájdalom múlását. A szakember szerint azonban nem érdemes sürgetni a dolgokat.

- Azt gondolom, hogy meg kell hagyni az idejét, tehát nem érdemes felgyorsítani, mert az később visszaüthet - mondja Gazdag Enikő. - Meg kell élni, mert, ha az ember megéli, akkor sokkal gyorsabban túl van rajta.

A válaszból kiderül tehát, hogy a legjobb gyógyír a fájdalomra az, ha nem teszel semmit, hanem hagyod, hogy érezd, amit ilyenkor kell - így nem azonnali, de teljes gyógyulásra kerül sor.

Mit ne tegyél?

Vannak olyan dolgok, melyeket kerülni kell, bármekkora késztetést érzel is arra, hogy valami olyat tegyél, ami eltereli a figyelmedet a szakításról. Gazdag Enikő véleménye szerint az egyik legfontosabb az, hogy ne rohanj bele azonnal egy másik viszonyba.

- Nem érdemes rögtön belemenni egy új kapcsolatba. Le kell vonni a konzekvenciákat az előző kapcsolatból: mi az, amit nem követ el következő alkalommal az ember, milyen hibákat követett el a kapcsolat során, milyen pozitív dolgokat kapott tőle, és mit tanult belőle.

Ezt is szeretjük