A politikusnő, aki még az afgán menekülttábort is megjárta

Portré Szabó Tímeáról

Még nincs 40 éves, mégis egy életnyi tapasztalat áll mögötte.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea nem éppen visszafogottságáról híres, hiszen szereti elmondani a véleményét, ha lehet, minél nagyobb tömeg előtt. Szabó Tímea kiáll Ukrajna mellett, harciasan tüntet, ha kell, nem olyan régen megpróbálta felgöngyölíteni a Pető Intézettel kapcsolatos bonyolult háttéreseményeket is, aktivitásáról és gondolatairól pedig rendszeresen blogot is vezet.

Országgyűlési képviselőként nem egyszer gyűlt meg a baja a házelnökkel, hiszen büntetést büntetésre halmoz. De ki is ez a fiatal politikusnő, aki vezető helyet foglal el a baloldali Összefogás képviselőjelölt-listáján?

Szabó Tímea újságíróként

A 38 éves képviselőnő diplomáját a Szegedi Egyetemen szerezte kommunikáció szakon, majd a Harvard jogi karán tanult. Később a Budapest Week nevű angol nyelvű hetilapnak tudósított elsősorban a parlamenti munkáról, majd az amerikai Bloomberg hírügynökségnek a jelentősebb magyarországi politikai és gazdasági eseményekről, végül angol és amerikai újságoknak dolgozott mint szabadúszó újságíró.

Megjárta az afgán menekülttábort is

A diploma megszerzése után kutatóként helyezkedett el a Harvardon, majd kutatásszervezőként a fegyvereskonfliktus-megelőző stratégiák és sérülékeny csoportok védelmének területén tevékenykedett, elsősorban az ENSZ politikai testületének, a UN DPA-nek.

A PM-es képviselő kutatómunkája alatt három hónapot töltött pakisztáni afgán menekülttáborokban, 25 évesen például Kabulban az ENSZ afgán missziójával dolgozott közösen az új afgán kormány kapacitásfejlesztésének elősegítésén. Itt csatlakozott a CARE International civil szervezethez, 2003 őszén pedig egy országos emberi jogi kutatást végzett. 

Képek! Ukrajna a háború küszöbén billeg

Nézegess képeket!

Elolvasom

Magyar politikai karrier

Kutatásait 2003-ban fejezte be, visszatért Magyarországra, majd 2004-ben csatlakozott az emberi jogok védelme érdekében alapított Magyar Helsinki Bizottsághoz, ahol majdnem négy éven keresztül a menekültprogram nemzetközi vonalát koordinálta.

Az LMP egyik alapítója 2008-ban, 2009-től pedig a párt szóvivője lett. A parlamentbe 2010-ben került be. Az LMP-ből Szabó Tímea és több társa 2013. január 26-án lépett ki, majd létrehozták a Párbeszéd Magyarországért nevű baloldali-zöld pártot.

Kutyabarátok készüljetek!

Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.

Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!

Promóció

A PM-es politikusnő mind a parlamentben, mind azon kívül aktívan részt vesz a közéletben, legyen szó beteg gyerekekről, családokról vagy éppen a kollégáiról. 2013 nyarán például benyújtott egy törvényjavaslatot, ami szerint a képviselői tiszteletdíjat egy Nemzeti Országgyűlési Képviselői Kártyára kellene utalni, amiről a pénzt csak fogyasztásra kész ételre, gyógyszerekre, tisztítószerekre, a képviselő gyermekeinek iskolakezdési eszközeire, tanszerekre vagy gyermekruházatra lehetne felhasználni. A maradékot pedig közhasznú szervezetnek kellene adnia.

Gyerekek a stadionok felett

Szabó Tímea nemcsak a beteg, hanem a bántalmazott gyerekekért is felemelte a hangját. A szigetszentmiklósi három bántalmazott gyermek esete volt az utolsó csepp a pohárban, így tavaly decemberben egy átfogó törvényjavaslatot nyújtott be a gyermekvédelmi programmal kapcsolatban, ami szélesítené a gyerekjogokat, megerősítené a nevelőszülők támogatását és szigorítaná a családon belüli erőszak tényállását.

A politikusok is pihennek néha

Nézegess képeket!

Elolvasom

A baloldali politikusnő még egy emlékezetes beadványa a Stadionstop című törvényjavaslat volt, szintén 2013-ban. A kormány annak ellenére, hogy Magyarországon négymillióan élnek létminimum alatt, 84 milliárdot áldoz különböző stadionépítési projektek megvalósítására. Ezt a pénzt Szabó Tímea inkább a nélkülöző gyerekekre, a szegényekre és munkahelyteremtésre fordítaná. Azt javasolta ennek megfelelően, hogy a felújításokat és építkezéseket a legalacsonyabb büdzséből fejezzék be. 

Család és magánélet

Az ellenzéki politikusnő még karácsony alkalmával mesélt a család ünnepi szokásairól, amiből kiderül, hogy nagyon nagy, szerető és összetartó családban nevelkedett, ahonnan a humor sem hiányozhat. Szabó Tímea elvált, exférje Hunyadi Gábor a Jobbik OVB-tagja volt. A pár már nem él együtt, egy közös gyermekük született, Gergő. 

Képek forrása: Facebook/Szabó Tímea

Ezt is szeretjük