Milliókkal kezdheti felnőtt életét a gyereked: az állami számla egyre népszerűbb
Nagy összeg érhető el a számlával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Komoly népszerűségre tett szert a Start-számla, azaz a Babakötvény, ami nem is csoda. Ma már az újszülöttek felének nyitnak számlát a szüleik, amivel gyakorlatilag minimális anyagi ráfordítással is milliomossá tehető a gyerek felnőttkorára.

De hogy működik a Babakötvény, hol érdemes igényelni, és mennyit kell befizetni havonta, hogy tényleg komoly összeg gyűljön össze rajta?

Imádják a számlát a szülők

A Magyar Államkincstár első negyedéves adataira hivatkozva a vg.hu arról ír, hogy meredeken emelkedik a Start-számlát nyitók aránya. Március végéig csaknem 11 ezer számlát nyitottak a gyerekeknek a szülők vagy más hozzátartozók, gyakorlatilag minden második babának a szülei élnek a lehetőséggel, hogy az államtól kapott 42,5 ezer forintos induló összeget egy külön számlán gyarapítsák tovább - írja a lap.

Start-számlát 2012 óta csak az államnál, pontosabban a Magyar Államkincstárnál lehet nyitni a gyerek születésekor. Erre az államtól kezdő összegként 42 500 forint jár, amire havonta lehet egy, a szülő által meghatározott összeget feltenni. A gyerek a számlán tárolt pénzhez 18. életévének betöltésekor juthat hozzá.

Amennyiben a szülő mindössze havi 1000 forintot tesz fel a számlára, úgy ezzel és az állami kamattal együtt 18 év múlva 600 ezer forintot adhat a gyerekének. Persze ki tudja, hogy addigra ez az összeg mennyit ér majd, de semmiképpen sem kell a nulláról kezdeni a felnőtt életet. A kamat összege mindig 3%-kal magasabb, mint az aktuális infláció mértéke. Amennyiben az infláció negatív - mostanában erre volt példa -, úgy 3% a kamat.

Ennyit kell havonta befizetni a milliókhoz

A havi 5 ezer forint azt jelenti, hogy 18 évesen milliomos lehet a gyerekből, hiszen így 2 millió forintra hízik a számlán tárolt összeg. A vg.hu szerint egyébként a szülők által havonta feltöltött pénz átlaga 6-6,5 ezer forint, így nagyjából a többség a milliós összegre számíthat.

Tavaly a családok összesen 5,22 milliárd forintot takarékoskodtak össze, az átlagos számlaegyenleg pedig 190 ezer forint.

Az évről évre növekvő népszerűség annak is köszönhető, hogy 2012-ben eltörölték a befizetési korlátot, így már akármennyi pénz feltehető a számlára.

Ezt is szeretjük