Megrázó felvételen a Srí Lanka-i merénylő: a robbantás előtti perceket rögzítette a kamera
A térfigyelő kamerák videóin jól látszik, hogy nem nagyon volt akadály az öngyilkos merénylők előtt.

templom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Srí Lankán történt 8 robbantásos támadás a 21. század második legvéresebb merénylete a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után - írja a Guardian. Húsvétvasárnap délelőtt három katolikus templomot és három luxusszállodát ért bombamerénylet a dél-ázsiai országban, szinte teljesen egy időben. A jelenlegi információk szerit 359-en vesztették életüket, a halálos áldozatok között legalább 27 külföldi volt, további 500-an pedig megsebesültek.

Az UNICEF információi szerint összesen 45 gyermek életét követelte a merénylet, sok kiskorú jelenleg is kórházakban küzd az életéért, és rengeteg a sérült. A szervezet szorosan együttműködik a kormánnyal és partnereivel, hogy megbízható információkat szerezzen a gyermekek és fiatalok helyzetéről, és ott segítsen, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A támadásokat a fővárosban, Colombóban, illetve annak környékén követték el. Kedden az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként, és a titkosszolgálatok adatai is erre engednek következtetni, de a terrorszervezet egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy valóban ők állnak a történtek mögött. Közben kiderült, hogy az indiai és az amerikai titkosszolgálat is pontos figyelmeztetést adott a készülő támadásról a Srí Lanka-i hírszerzésnek.

Annak ellenére, hogy a gyanús személyek névsora is rendelkezésükre állt a vélhető célhelyszínekkel együtt, a helyi erők nem tettek érdemi megelőző intézkedést. Először úgy tűnt, hogy a sok jelentés közül nem tudták kiszűrni, mi jelezhet előre valós veszélyt, ám most már valószínűbb, hogy a tétlenség oka belső politikai viszály volt. Az államfő és a kormányfő közötti konfliktus következtében korábban az elnök eltávolította a kormányfőt a nemzetbiztonsági tanácsból, így ahhoz nem jutottak el a fenyegetésről szóló információk, melyeket valamilyen okból a tanács visszatartott.

Könnyedén bejutottak az épületekbe

A templomok és szállodák védelmét így nem erősítették meg, a támadóknak pedig könnyű dolga volt: a térfigyelő kamerák felvételein jól látszik, ahogyan az öngyilkos merénylők az emberek között sétálgattak. A megrázó képsorokról az is kiderül, hogyan viselkedtek a terroristák a robbantás előtti percekben.

A fenti felvételen az egyik templom látható. A robbantó, mielőtt az épülethez ért, megsimogatta egy arra járó kisgyermek fejét, majd gyors léptekkel, határozottan nyomult előre az imádkozó emberek között - később a kicsi kezét fogó nagypapa, Dilip Fernando a sajtónak is nyilatkozott, a családja jól van. Közben az egyik hotelnél két másik merénylő mosolyogva utazott a liftben, majd elvegyültek a szálloda éttermében. Az erről készült videó a The Sun oldalán tekinthető meg.

A baseballsapkát és nagy hátizsákot viselő támadók szemmel láthatóan minden nehézség nélkül jutottak be a hotelekbe és a templomokba. Mostanra többüket is sikerült azonosítani: az első bombát a 36 éves Ilham Ibrahim hozta működésbe, majd másodpercekkel később egy iszlamista youtuber, Zahran Hashim is robbantott. A colombói Cinamon Grand Hotelben az első robbantó 38 éves bátyja, Inshaf Ahmed Ibrahim hajtotta végre a támadást. A 40 gyanúsított között ott van a fivérek tehetős apja, Yoonis is. Nyilvánosságra hozták továbbá, hogy az egyik merénylő az Egyesült Királyságban tanult.

A kiemelt képen a megrongálódott Szent Antal templom látható. Fotó: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Sosem látott, megrázó fotók a New York-i terrortámadásról

A legritkább, 9/11-et ábrázoló képek, amelyek a leomló tornyokat ábrázoló utcai fotóktól kezdve a műholdas felvételekig egytől egyig új perspektívát nyitnak meg a borzalmas nap felé, amely örökre megváltoztatta a világot.

Ezt is szeretjük