10 ezer km/h-val hasít egy autó az űrben: történelmet írt a Tesla alapítója
Hatalmas áttörést ért el Elon Musk vállalata a sikeres nehézrakéta-kilövéssel.

elon-musk
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden idők legmerészebb rakétakilövésén van túl a SpaceX: többszöri halasztás után tegnap végre sor került a Falcon Heavy nevű, gigaerős űreszköz felbocsátására. Elon Musk űrkutatási vállalatának műveletét a helyszínen több ezren, a videós élő közvetítésen keresztül pedig nagyjából hárommillióan követték.

A közel hetven méter magas Falcon Heavy-t a floridai Cape Canaveralon található Kennedy Űrközpontban lőtték fel, ugyanarról az indítóállásáról, ahonnan korábban az Apollo-program űrhajóit is. Sikeres volt az indítás, az összesen 27 hajtóművel ellátott, három újrahasználható gyorsítórakéta épségben visszatért a Földre.

Kilőttek egy Teslát

A kísérlet nagyon rizikós volt, előtte még Elon Musk is úgy gondolta, 50% az esély arra, hogy balul sül el a dolog. Ennek ellenére a próbarepülés során a nehézrakéta még egy Tesla Roadstert is szállított: az elektromos sportautó sikeresen feljutott az űrbe, ahol 10 ezer km/h-s sebességgel száguldott, majd elliptikus Nap körüli pályára állt, idővel pedig a Mars pályájának vonaláig eltávolodik a Naptól.

Ezzel minden eddiginél elképzelhetőbbé vált Elon Musk terve, mely szerint idővel embereket telepítene a Marsra - most egy lépéssel közelebb jutott a szállítás megvalósításához. A Falcon Heavy teherbírása egyébként hatalmas: 63,8 tonnányi hasznos terhet képes alacsony Föld körüli pályára állítani, 26,7 tonnányit pedig geostacionárius pályára - ide küldik általában a távközlési, műsorszóró és meteorológiai műholdakat is.

Ezt is szeretjük