Sokkoló képekkel támad a kormány
Kiakadtak a jogvédők az abortuszellenes kampányon
Nem fog több nő szülni attól, hogy rémisztő plakátokkal riogatnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kampányt indít az abortuszok ellen. A kampány során sokkoló szöveggel ellátott képekkel plakátolják teli a várost, az egyiken például egy magzat látszik, alatta pedig a következő felirat látható: Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára a Népszabadságnak elmondta, az élet fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a plakátokkal.

Etikátlan bűntudatkeltés

- A Patent Egyesület felháborodással fogadja a kormány által beharangozott abortuszellenes kampányt, mely a nők lelkiismeretére hatva, bűntudatkeltéssel agitál az abortuszok ellen - közölte a nők jogainak védelmével foglalkozó szervezet.

Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa  hozzátette: az örökbefogadás nem alternatívája az abortusznak, hiszen a terhesség egészségügyi kockázatokkal, testi változássokkal jár, és ezeket a nőnek joga van elkerülni. Ráadásul sok nő a már megszületett gyerekéhez oly módon kötődik, ami érzelmileg teszi lehetetlenné számára az örökbeadást.

Felvilágosító kampány kellene

A szervezet szerint az abortuszellenes plakátok helyett felvilágosító kampányokat kellene folytatni az iskolákban, ingyen óvszert lehetne osztogatni a tizenéveseknek, és ingyenessé lehetne tenni a fogamzásgátló tablettákat.

- A férfiak felelős szexuális viselkedését is elő kellene mozdítani, hiszen ma gyakran közelharcot kell vívni a férfiakkal, hogy gumit húzzanak. Sok nem kívánt terhesség hátterében találunk egy olyan férfit, aki nem vállalt felelősséget a védekezésért. Ezért is etikátlan a válsághelyzetben lévő nőt tovább terhelni bűntudatkeltéssel - teszik hozzá.

A kormány egyébként idén 1,2 milliárd forinttal csökkentette az abortuszokra szánt pénzt, és mint megtudtuk, ezt az összeget sem felvilágosító kampányokra fordították. Ehelyett a terhesgondozás területére, továbbá a fogyatékos személyek támogatására csoportosították át az összeget.

Hazánkban évek óta 40 ezer körül van a művi terhességmegszakítások száma, 2009-ben összesen 42 256 abortuszt végeztek, 2010-ben pedig ez a szám 39 338-ra csökkent. Vagyis az abortuszok száma nem emelkedett drasztikusan, a kormány valószínűleg azért próbálja meg visszaszorítani a számot, mert hazánkban demográfiai válság van.

Nem lesz több a magyar

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-ben összesen 90 350 gyermek született, ami egyrészt 6,3%-kal kevesebb, mint a tavalyi szám, másrészt a legalacsonyabb érték a születési statisztika hazai történetében.

Erre egyébként a Patent Egyesület azt mondja, az abortusz szabályainak szigorítása nem megoldás semmire. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete adatai szerint az abortuszszigorítás hatására sehol nem csökkent az abortuszt igénybe vevő nők száma, csak a nők egészségét veszélyeztető illegális abortusz és az abortuszturizmus nőtt, és a WHO szerint az abortusz tiltása sehol nem eredményezte a népesség növekedését.

Ezt is szeretjük