Mit szólnak a jobbikos Sneider kinevezéséhez alelnöktársai és Vona?

Nyilatkoztak a kérdésben

Csak a baloldal nem ért egyet Sneider Tamás kinevezésével.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sneider Tamás a Jobbik politikusa, országgyűlési képviselő, a 2010-től 2014-ig tartó ciklusban a Ház ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának elnöke. 2014 májusától előrelép, az új Országgyűlés egyik alelnöke lesz, amit a baloldali ellenzék nehezen emészt meg.

De miért ez a hangos vita, hiszen a Jobbik karaktere eddig is közismert volt. Az érintett politikusoknál érdeklődtünk.

Szkinhed a szószéken: a kormánypártnak nincs kifogása

Kedden összeült az új országgyűlés a megújult, 199 képviselőre szabott parlamenti ülésteremben. Bár több hírt is kiemelt a sajtó az eseménnyel kapcsolatban, egyik sem volt annyira ellentmondásos, mint a Jobbik által a Ház alelnöki tisztjére jelölt és meg is választott Sneider Tamás. A kormánypártokon kívül mindegyik parlamenti erő nemtetszését fejezte ki Sneider jelölésével kapcsolatban, mivel a politikus a kilencvenes években Roy néven ismert szereplője volt az egri bőrfejű szubkultúrának.

Az ellenzékiek sokáig tiltakoztak, ám az Index.hu információi szerint Kövér László, aki továbbra is elláthatja a házelnöki teendőit, finoman szólva ultimátumot adott: vagy elfogadják a Jobbik döntését a baloldalon is, vagy kizárólag kormánypártiak kerülnek a házvezetésbe.

Végül az LMP-s Schiffer András javaslatára sikerült úgy megoldani a helyzetet, hogy pártonkénti jelöltek legyenek, majd pedig külön nyílt szavazást tartottak a házelnök és helyettesei személyéről. Sneidert így végül - bár kevesebb szavazattal, mint a többieket, hiszen a baloldali ellenzék nem támogatta - megválasztották a posztra.

Vona barátja ütött, de nem úgy

Megkerestük Vona Gábort, a Jobbik elnökét, aki egyértelműen kiállt párttársa mellett. A Feminának adott nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük:

"Sneider Tamást nagyon régóta ismerem, nem csupán politikai szövetségesek, de jó barátok is vagyunk. Ifjúkori múltját sohasem tagadta a politikai pályafutása során. Amikor a választópolgárok előbb egri önkormányzati képviselővé, majd kétszer is országgyűlési képviselővé választották, ennek tudatában tették. Tamás emberként és politikusként is megfontolt, alapos és hiteles személyiség" - közölte Vona.

Képek! Vona Gábor türkiz naciban mutatott fityiszt a románoknak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sneider Tamás szerint fasisztákat kell kreálni, amúgy csak egy pofon csattant

Sneider Tamás az európai parlamenti választásokat sejti a személyét övező vita hátterében:

"Három héttel az európai uniós választások előtt vagyunk, amelyet az MSZP deklaráltan is antifasiszta kampánynak tart. Ennek értelmében persze fasisztákat is keresni kell, ha pedig nincsenek akkor kreálni" - írta lapunknak a képviselő. "Újat nem tudtak mondani, mint négy évvel ezelőtt, amikor több médiumban is megkérdezték tőlem, igaz-e, hogy 19 éves koromban megütöttem egy bűnözőt. Ezt soha nem tagadtam, és azt sem, hogy a bűnöző cigány származású."

Sneidert 1992-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság garázdaság miatt, miután megvert egy roma férfit. Több lap is közölte a részletes esetleírást, ám eddig nem derült ki a teljes igazság, hogy mi is történt. Sneider szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem cigány származása miatt támadt a férfira, hanem azért ütötte meg, mert bűnöző volt. Azt is tagadta, hogy többedmagával rugdosta és botokkal, kábellel ütlegelte a sértettet, szerinte "csak" egy pofon csattant. A sajtóról annyit jegyez meg, hogy az "mélyen elhallgatja, hogy mennyi cigány emberrel dolgozott együtt, és adott munkát nekik" - nehéz ezzel mit kezdeni, mert ez minden rasszizmussal vádolt egyén védekezésében alappanel.

"Fájdalmas lehet a magyaroknak bevallani, hogy segítettek a náciknak"

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sneider személyéről kérdeztük Hiller Istvánt, az MSZP-frakció delegálta alelnököt, aki későbbre ígért tájékoztatást. Természetesen ahogy reagál, közöljük azt.

Kövér László nem szólalt meg, de az Országgyűlés sajtóirodája figyelmünkbe ajánlotta az M1 műsorát

Kövér László régi-új házelnök szerint jogi akadályok nem merültek fel Sneider alelnöki jelölésével kapcsolatban, annak legfeljebb erkölcsi aggályai lehetnek:

"Az Ön által felvetett témában Kövér László elnök úr kifejtette véleményét az m1 Az Este című műsorának május 6-i adásában és az Inforádió május 7-i Aréna című műsorának adott interjúban.Kérjük szíveskedjék az ott elhangzottakat idézni."- érkezett a válasz. Erről a köztévé Este című műsorában is beszélt. A felvételt itt találod, a téma 5:30-tól kerül szóba.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A házelnök és a kormánypártok ennél markánsabb véleményt nem fogalmaztak meg az ügyben, feltehetőleg az ellenzék "marakodásaként" akarták láttatni az eseményeket. Kövér reakcióját a Fidesz álláspontjaként értékeltük.

Fotó: MTI/Soós Lajos.

Ezt is szeretjük