A kormányfő a saját tárgyalását is kihagyta

Nem érdekli Berlusconit börtönbüntetés?

Párhuzamosan egy újabb vizsgálatot indítanak ellene.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nápolyi bíróságon február 12-én, szerdán folytatódott az a per, amelyben Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt szenátorok megvesztegetésével vádolják.

A megvesztegetéssel vádolt volt olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi a szerdai tárgyaláson sem vett részt.

Nélküle is megtartják a tárgyalást

A bíróság nem fogadta el Berlusconi védőügyvédeinek kifogásait, miszerint a pert a volt kormányfő, a Hajrá, Olaszország! - FI - elnöke távollétében is meg lehet tartani. A bíróság bejelentette, hogy újabb hatósági felszólítást küldött Silvio Berlusconinak, arra kötelezve őt, hogy megjelenjen a nápolyi bíróság előtt.

Az ügyészség korrupció miatt emelt vádat ellene, eszerint 2006-2008 között szenátorokat fizetett le az akkor Romano Prodi vezette balközép kormány megbuktatására. Ez sikerült is neki, hiszen a balközépet eláruló Sergio De Gregorio szenátor bevallotta, hogy a Berlusconitól kapott 3 millió euróért szavazott a Prodi-kormány ellen.

De Gregorio vádalkut kötött az ügyészséggel, így egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A vádlottak között szerepel Valter La Vitola egykori újságíró is, aki Berlusconi utasítására fizette ki a pénzt a megvesztegetett szenátoroknak. La Vitola megjelent a szerdai tárgyaláson, de nem nyilatkozott.

Többeket is megvesztegetett volna

A nápolyi ügyészség közölte, hogy a perrel párhuzamosan újabb vizsgálatot indít Berlusconival szemben. A feltételezések szerint a volt kormányfő az olasz parlament tucatnyi tagját megvesztegette volna, így befolyásolva az olasz belpolitikát.

Renato Brunetta, a FI képviselőházi frakcióvezetője szerint Berlusconival szemben ismét ügyészi üldözés folyik. Brunetta arra emlékeztetett, hogy 2008-2012 között az olasz parlament 180 tagja ült át más párt frakciójába - baloldali képviselők és szenátorok jobboldalra, és fordítva is.
- Vagy mindegyiküket Berlusconi vásárolta meg, vagy az ügyészségnek más pártvezetőkkel szemben is vizsgálatot kell indítania - hangoztatta Brunetta.

A tárgyalás érdekességének számít, hogy Antonio Di Pietro a Tiszta Kezek milánói korrupcióellenes ügyészcsoport egykori tagja, az Értékek Olaszországa párt volt elnöke védőügyvédként ismét tógát öltött. Di Pietro a Silvio Berlusconival szemben a büntetőjogi eljárást kezdeményező Értékek Olaszországa pártot képviseli. A per február 17-én folytatódik.

Ezt is szeretjük