Ez már a tündérmese? Ezekért a termékekért kell kevesebbet fizetned

Az infláció 0,2%-kal csökkent, így már "csak" 5,5%-os volt májusban. Elemzők drágulásra számítanak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az éves infláció 5,3%-ra lassult májusban az áprilisi 5,7%-ról, a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,2%-kal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

A drágulás éves üteme februárban 5,9% volt, míg januárban és márciusban egyformán 5,5%-ot tett ki. Matolcsy György a CNN-nek magyar tündérmeséről beszélt, nem tudni, erre értette-e.

Csökkent az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek ára

Az első öt hónapban az infláció 5,6% volt, egy évvel korábban átlagosan 4,2%-kal voltak magasabbak az árak január-májusban, mint az azt megelőző év azonos időszakában.
    

A KSH szerint egy hónap alatt csökkent az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek ára, míg az élelmiszereknél kismértékű árnövekedés történt.


Áprilisról májusra az élelmiszerek 0,3%-kal drágultak, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,1%-os áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,4%-kal csökkent.
    

Áprilishoz képest 3,2%-kal nőtt a száraztészta, 2,5%-kal a liszt és 1,8%-kal a baromfihús ára is. Csökkent ugyanakkor 8,7%-kal a tojás, 3,2%-kal a tej és 2,1%-kal a sajt ára.
    

A  főbb árucsoportok között a ruházkodási cikkek ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 0,9%-kal.
 Májusban a szeszes italok, dohányáruk 0,6%-kal, a háztartási energia 0,1%-kal drágult áprilishoz képest.

Az egyéb cikkek ára 1,4%-kal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,6%-kal mérséklődött.

Fotók! Íme, a titokzatos Németh Lászlóné elődei

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3%-kal, a szolgáltatásokért 0,1%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal ezelőtt.
    

49,4%-kal nőtt a tojás ára

Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára az átlagosnál kisebb mértékben, 4,1%-kal emelkedett. Ezen belül jelentősen, 49,4%-kal nőtt a tojás, 28,1%-kal a sertészsiradék, 20,1%-kal a csokoládé, a kakaó, 14,3%-kal a kávé, 11,4%-kal a sertéshús és 11,1%-kal a párizsi, illetve a kolbász ára.
 Tavaly májushoz képest csökkent 13,5%-kal a liszt, 11,4%-kal az idényáras élelmiszerek és 10,2%-kal a cukor ára.
 Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,2%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk termékcsoport ára, főképp a dohányáruk 23,6%-os drágulása miatt, míg a sör csak 2,8%-kal került többe.

Szintén átlag felett, 7,7%-kal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 14,4%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruk 3,2%-kal drágultak.
 A háztartási energia átlag feletti, 6,9%-os áremelkedésén belül a palackos gáz 14%-kal, a távfűtés 10,5%-kal drágult, míg az áram ára 3%-kal emelkedett.
   

A szolgáltatások esetében 3,8%-os volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,9, a csatornadíj 5,3%-kal drágult, míg a postai szolgáltatások ára 12,4%-kal nőtt.
 A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt, 2%-kal drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3%-kal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a használt autók 11,2%-kal voltak olcsóbbak, mint tavaly májusban.


5,5%-os infláció várható

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az inflációs adatokra reagálva elmondta, elsősorban az üzemanyagárak májusi csökkenése miatt volt várható az előző havinál alacsonyabb infláció.
 Az elemző az év hátralévő részében stabilan magas, 5,5%-os, illetve vagy annál magasabb fogyasztói árindexekre számít. Előrejelzése szerint az éves átlagos infláció 2012-ben 5,5-5,6%, jövőre pedig 4,5% körül lehet.
    

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szintén az üzemanyagárak csökkenését emelte ki, mivel főként ennek tudható be, hogy a májusi inflációs adat alacsonyabb lett a konszenzusnál.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hozzátette, hogy a többi összetevő áralakulása is kedvező volt, még az élelmiszerek árának növekedése is viszonylag alacsony maradt, de ezek a tételek megfeleltek a várakozásnak.
  

6% körüli értékek? 

A CIB Bank elemzője szintén arra számít, hogy a nyári, ősz eleji hónapokban a májusinál magasabb lesz az infláció, 6% körüli értékek is lesznek, majd az év végére 5% közelébe csökken a mutató. Az év közepi emelkedést egyrészt technikai okok, másrészt a telefonadó bevezetése indokolja - tette hozzá.
    

Jobbágy Sándor 2012-ben 5,6% körüli éves inflációval számol, és várakozása szerint jövőre is a 3%-os inflációs cél fölött, 3,3% körül lehet az átlagos érték. Megjegyezte, hogy a jövő évi várakozásban bizonytalanságot jelent a tranzakciós adó, amelynek egyelőre még nem ismert a végleges változata.
    

Íme, a változások, amelyek minden nőt érinthetnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a viszonylag magas inflációt nagymértékben az adóváltozások okozzák, ezeket kiszűrve a drágulás csak 3,1% lett volna.
    

Jövőre 3,7%-os infláció

A szakértő arra számít, hogy a következő hónapokban 5,3-5,4% körül alakulhat az infláció, amit az olajárak csökkenése kissé alacsonyabb pályán tarthat a korábbi várakozásoknál.
 A közelmúltban bejelentett új adók növelik az inflációt, ezt azonban nagyrészt ellensúlyozhatja a továbbra is igen gyenge belső kereslet - közölte az elemző.
    

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Várakozásai szerint szeptemberre 5,5% fölé emelkedhet az infláció, de elképzelhető, hogy a korábban várt 6%-ot nem éri majd el. Bázishatások miatt a drágulás decemberre 5% közelébe mérséklődhet.
 Suppan Gergely erre az évre átlagosan 5,4%-os inflációra számít, jövőre pedig 3,7%-osra.


Ezt is szeretjük