Ennyien voltak kíváncsiak a Seuso-kincsekre: megérte a 4 és fél milliárdot?
A Seuso-kincsek népszerűsége mindenkit megdöbbentett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vasárnapig volt látogatható a Seuso-kincsekből rendezett tárlat az Országházban. A parlament szerint óriási siker volt a kiállítás, melynek látogathatóságát a komoly érdeklődés miatt kellett egy nappal meghosszabbítani a tervezetthez képest. De tényleg olyan sokan voltak kíváncsiak a kalandos sorsú ókori emlékekre? Megérte az állami milliárdokat? Utánajártunk.

Az Országház büszke a tárlatára

A Ház szerint megdöbbentően jó látogatottsági adatokat produkált a Seuso-kincsek tárlata az Országház Delegációs termében.

"A kiállítás megnyitása óta eddig, több mint ötvenezren látogatták meg az Országházban a Seuso kincseket. Az első néhány hétben hétköznaponként 800-900, hétvégeken 1200-1500 érdeklődője volt a tárlatnak. Április közepétől hétköznapokon 13 és 17 óra között fogadjuk a látogatókat, naponta 400-500-an nézték meg a kincseket, a hétvégi látogatottság nem változott. Az elmúlt négy hétben munkanapokon kb. 300, hétvégenként 800-900 látogatót fogadtunk."

Ezt a választ kaptuk a Ház sajtóirodájától arra a kérdésünkre, mennyire népszerű az elmúlt három hónapban megrendezett kiállítás. Önmagukban nem mondanak azonban sokat ezek a számok, ezért segítségül hívtuk az elmúlt évek múzeumi látogatottsági adatait.

Egyre kevesebbszer jár múzeumba a magyar

A Központi Statisztikai Hivatal számait böngészve egyértelmű, hogy évek óta folyamatosan és meredeken csökken a hazai múzeumok és kiállítások látogatói száma. Míg a rendszerváltás környékén még átlagban közel 14 ezren látogattak egy-egy intézményt évente, ma már ez a szám csaknem a felére csökkent.

Azért is érdekes az ilyen mértékű zuhanás a látogatottsági adatokban, mert az elmúlt 25 évben csaknem megduplázódott a kiállítások száma. Ezeket az adatokat is néhány múzeum teszi elviselhetőbbé, amik közül minden szempontból kiemelkedik az időről időre színvonalas tárlatokat bemutató Szépművészeti Múzeum.

Az intézmény Botticellitől Tizianóig című tárlata 2010-ben nemzetközi ranglistára került a napi 2500 látogatójával, bár az nem volt ingyenes.

Másra is milliárdok mentek el

Az új Fradi-stadionra 15 milliárd forint ment el, háromszor annyi, mint a Seuso-kincsekre. Vajon vonzanak majd legalább annyi látogatót? Nézegess képeket az új stadionról és a szomszédságában roskadozó kórházról!

A Seuso-kiállítás telitalálat

Az imént említett számok tükrében az, hogy ma egyetlen kiállítás 50 ezer látogatót vonz, igazi kuriózum. Főleg igaz ez akkor, ha ezt a számot nem éves szinten, hanem időszaki kiállításként három hónap alatt éri el egy intézmény vagy jelen esetben a Parlament.

Talán a nem várt érdeklődés hatására fontolgatja a kormány, hogy a 14 darabos kollekció már itthon lévő hét darabja mellé nyár végéig Magyarországra hozza a fennmaradó hetet is. Hogy ez mennyi pénzbe fog kerülni az államkasszának, nem tudni, de minden bizonnyal ismét milliárdokról lehet szó.

Rejtélyes eladótól vásárol a kormány

Márciusban a kormány 4,5 milliárd forintot fizetett egy ismeretlen tulajdonosnak a kalandos sorsú ezüstökért. Bár a nyolcvanas években Magyarországon talált tárgyak tulajdonjogáról a Magyar Állam sosem mondott le, tavasszal 15 millió eurót adott ki érte a kormány. Az ár ráadásul nem vételár, hanem valamiféle őrzési díj, így a kincsek tulajdonjoga körüli helyzet ma is zavaros.

A kincseket és a hozzá tartozó egy darab ezüsttálat a Magyar Nemzeti Múzeumban kezdik vizsgálni szakemberek. A vizsgálatok befejeztével a múzeumban lesznek ismét láthatók Seuso-kincsek.

Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Ezt is szeretjük