Gondolatolvasással befolyásolják döntéseidet
Téged vajon manipulálnak?
Te milyen információkat adsz észrevétlenül magadról?(x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nehezen döntesz? Vagy határozott véleményed van mindenről? És mi a helyzet, ha autót szeretnél magadnak vásárolni? A kereskedés terén nagy szakmai tapasztalattal rendelkező Karé Emőkét, a SEAT tréning menedzserét kértük meg, avasson be minket, mit látnak belőlünk a "pult" másik oldaláról. 

- Hogyan látja a szakértő a nőket, amikor betérnek egy autószalonba? Mi alapján döntenek a női vásárlók, ha autóról van szó?

- A tapasztalataim szerint alapvetően két beállítottságú női vásárló létezik. Az egyik, aki pontosan tudja, mit szeretne, és kész döntéssel érkezik hozzánk, mivel már előzőleg utánaolvasott a kiszemelt modelleknek. A másik, aki inkább szakértőre, vagy egy hozzáértő férfira bízza a döntést, ha autóról van szó. Ők azok, akiknek a klasszikus elvárások az elsődlegesek - szín, forma, anyagok minősége -, és ők azok, akik jobban hallgatnak az értékesítőktől kapott válaszokra, tanácsokra is, így sokkal inkább meggyőzhetőek egy adott modell előnyeiről.

Azonban aki önmaga dönt, sok egyéb tényezőt mérlegel már azelőtt, hogy betérne egy kereskedésbe. Az ilyen hölgyek olyan dolgokra is odafigyelnek, mint például a praktikus extra felszereltségek, a technikai paraméterek, vagy a teljesítmény adatai. Ők sok esetben az autón keresztül mutatják meg, hogy a férfiak között is tudnak sikeres üzletasszonyok lenni, és jellemzően a nagyobb méretű modellek közül választanak.

De hozzá kell tennem, hogy mindkét beállítottság esetén fontos a "ránézek és tetsszen!" érzés.

- Mi az, amit a nők először megnéznek egy autóban?

- A sztereotípia, miszerint az autó színe az első dolog, ami számít továbbra is igaznak mondható. Annyival azonban ki lehet egészíteni, hogy már számít a külső-belső harmóniája is, és nemcsak a színek, hanem az anyagok és a formák terén is. Továbbá latba esik a kényelem, amihez egy olyan kiegészítő is hozzátartozik, mint a megvilágított piperetükör.

Teszteld magad!

Jelentkezz ingyenes tesztvezetésre a SEAT-nál! Választhatsz a legújabb modellek közül és mindent megtudhatsz arról, hogy valójában mi fontos a számodra az úttesten. Nézd meg a teszautó modelleket most online!

- Modellek szerint lehet különbséget tenni? Vannak tipikusan női autók, amit valóban inkább a hölgyek választanak?

- Általában nálunk a nők vagy szinte a legkisebb modellekkel, vagy nagy terepjárókkal járnak. Az utóbbi választást az indokolja, hogy ha egy nő megteheti és gyerekekkel autózik sokat, akkor számára fontos a biztonság, így inkább a jobban látható és magasabb modellek közül választ. Ezek jellemzően a városi terepjáró kategória autói.

Bár azt hiszem, ezt inkább a magyar gazdasági háttér és nem feltétlenül a valós igény határozza meg.

- Vannak olyan tényezők, melyek minden nő számára meggyőzően hatnak?

- Ha az értékesítőink gyakorlati tapasztalatát nézem, akkor az ő beszámolóik szerint a nők számára fontos az emberi tényező, hogy kedvesen fogadják őket, odafigyeljenek rájuk és komolyan vegyék őket egy a nőknek ismeretlenebbnek számító területen.

Az autó szempontjából pedig a praktikus és egyszerű dolgokkal lehet leginkább megfogni a női vásárlókat, mint amilyen például a szervokormány. Emellett tipikusan női igény az ülésfűtés, de a napfénytető is egy olyan elem, ami a hölgyeket győzi meg.

- Ha egy pár tér be az autószalonba, akkor melyik fél hozza meg általában a döntést, ki mit mérlegel?

- Párok esetén jellemzően a hölgy a döntéshozó, különösen a színeket, a megjelenést és a pakolási lehetőségeket illetően. A praktikum a férfiak asztala szokott ilyenkor lenni, a műszaki felszereltséget ők tanulmányozzák. De az árral szemben a hölgyek szoktak kritikusabbak lenni.

- Mi volt a legmeglepőbb igény, amit női vásárlók részéről tapasztaltak az értékesítésben dolgozó kollégáival?

- A színösszeállítás terén előfordulnak extrém kívánságok, de volt már olyan hölgy vásárlónk is, aki nagy teljesítményű, kifejezetten sportos, ámde családi autót keresett, mindezt feketében, sötétített ablakokkal. Egy másik szélsőséges példa pedig egy olyan hölgy volt, aki a szerint keresett autót, hogy hány virágcserepet tud szállítani, és hogyan tudja azokat rögzíteni az autóban.

Ezt is szeretjük