Schmitt Pál most tényleg mindenkit meglepett döntésével
A volt elnök nem él törvényben biztosított jogával. Hajléktalan azért nem lesz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Schmitt Pál nem kíván élni törvényben biztosított lakáshasználati jogával - közölte az MTI hétfő este.

A volt államfő irodája az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozza: Schmitt Pál az ország jelenlegi gazdasági helyzetére tekintettel döntött így, megköszönve a kormánynak azt a lehetőséget, hogy a hatályos törvények értelmében állami ingatlant biztosítottak volna lakhatásához.

Törvény adta lakás

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében a korábbi államfőket kérelmükre megfelelő lakáshasználati jog illeti meg, a lakást és a fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja.

A jogszabály alapján a volt köztársasági elnököket havonta a mindenkori elnöki tiszteletdíj - jelenleg másfélmillió forintos - összegének megfelelő juttatás, gépkocsihasználat és sofőr, kéttagú titkárság, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás is megilleti - hála a kormány módosításainak, melyek az új alaptörvénnyel léptek életbe.

A korábbi jogszabályok alapján mindez nem járt volna Schmitt Pálnak, aki sokat köszönhet a nemzetgazdasági miniszternek, Matolcsy Györgynek is: ő javasolta ugyanis - jóval Schmitt lemondása után -, hogy ezek a szabályok kétharmadosak legyenek, azaz, csak akkor változtathatók meg, ha ezzel a parlament nagy többsége egyetért. A jelenlegi helyzet alapján az ellenzék, de még a kormánypárt is esélytelen lenne kétharmados győzelemre.

Schmitt egyébként hónapokig titkolta, hogy kell-e neki a lakás, nem tudni, miért. A volt köztársasági elnök lemondása után arra a kérdésre, hogy igényli-e az ingatlant, azt mondta: ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár. Ebből arra lehetett következtetni, hogy szüksége van rá - három budai villája és a pesti lakása mellett.

Schmitt lakásigénylése felháborodást keltett, ellene egy Facebook-csoport is indult Ne járjon luxusvilla Schmitt Pálnak címmel. A kezdeményezés rövid idő alatt viszonylag nagy népszerűségre tett szert.

Schmitt Pál idén április 2-án mondott le tisztségéről, miután a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől, az Országgyűlés ezt követően, május 2-án Áder Jánost választotta köztársasági elnökké.

Ezt is szeretjük