Eszméletlenül cuki teknősök keltek ki a debreceni állatkertben - Itt az első fotó
Sarkantyús teknősök keltek ki a debreceni állatkertben.

teknos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Huszonnégy sarkantyús teknős kelt ki az elmúlt másfél hónapban a debreceni állatkertben - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel. Nagy Gergely Sándor felidézte, hogy az évek óta rendszeresen szaporodó sarkantyús teknőseik tavaly augusztus végén újabb tojásokat raktak. A kikelés tavaly november 23-án kezdődött meg, és három napra rá 16 kisteknős látta meg a napvilágot, majd január 8-án nyolc újabb egyed bújt elő.

A 24 új jövevénnyel immár 30-ra nőtt a debreceni állomány egyedszáma - közölte az igazgató. Az afrikai Szaharában és annak déli részén húzódó Száhel-övezetben őshonos sarkantyús teknős - Centrochelys sulcata - 83 centiméteres maximális páncélhosszával és 36-105 kilogrammos testtömegével a világ harmadik legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaja, csak a galápagosi és az aldabrai óriásteknős előzi meg.

teknos-tojas
Fotó: facebook.com/zoodebrecen

Nevét a hátsó lábán található sarkantyúszerű kinövésekről kapta. Elsősorban az elsivatagosodás és túlzott legeltetés miatti élőhelypusztulás, valamint az illegális kereskedelem veszélyezteti, így a faj jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség - IUCN - kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Tekintélyes mérete ellenére Európában és Észak-Amerikában kedvelt hobbiállat, a vadon élő egyedek üzleti célú befogását és exportját azonban tiltja a washingtoni egyezmény, a CITES - tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Kiemelt kép: Getty Images

Különleges kölykök születtek a magyar állatkertben

A debreceni állatkert igazgatója elmondta: legutóbb 2013-ban született náluk tamarin, ő a most világra jött állatok apja.

Ezt is szeretjük