Matolcsy módosított: így változik a tranzakciós adó
Adómentes lesz a sárga csekk?
Először úgy volt, hogy igen, aztán most mégse. Elfogadták a törvényt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétfőn a Parlament elfogadta a tranzakciós illetékről szóló törvényt, amely még számos vitát szülhet, egy azonban biztos: nem úszhatod meg a sárga csekkek utáni adózást, pedig korábban még erről volt szó.

A tranzakciós illetéket a kormány találta ki a költségvetés helyzetének stabilizálására, először a konergenciaprogramban ejtettek róla szót, azóta viszont számos ponton módosult az ötlet.

Orbán Viktor nem is olyan rég: nem az emberek fizetik meg!

A tervekben először egyrészt szó sem volt arról, hogy a bankok fizetik meg az adót, majd a kormány kijelentette, hogy bizony mégis nekik és nem az embereknek kell megfizetni az összeget.

Orbán Viktor miniszterelnök a következőket mondta: a pénzügyi tranzakciós illetéket a pénzintézetek fizetik majd, nem pedig az emberek. Az áthárítással kapcsolatban számos szabályozás és részletkérdés jön majd még felszínre, de a bankadó esetében sikerült megakadályozni az áthárítást. A kormányfő szerint tehát jövőre a bankok kénytelenek lenyelni a pénzkivétel, átutalás, befizetés után felszámított 0,01 százaléknyi adót.

A Bankszövetség szinte azonnal reagált, mint közölték a bankszektor nem képes további terheket elviselni, az ügyfelekre kell hárítania őket, mert a legtöbb bank esetében az illeték mértéke meghaladja a banki bevételt. Később Matolcsy György elismerte - ha nem is ilyen direkten -, hogy az adót áthárítják a bankok.

Ezt követően ismét módosult a törvény, amely mentesítette volna a sárga csekkes befizetéseket az adó alól. Matolcsy viszont erre nemet mondott, és egy pénteki módosító indítványával tisztázta: a sárga csekkek után is kell adót fizetni.

Az indoklás valódi magyarázattal nem szolgál, Matolcsy a módosításról annyit írt, ez egy pontosítás, és független attól, hogy a készpénzbefizetés nem keletkeztet illetékfizetési kötelezettséget, a törvény rendelkezéseit alkalmazni kell a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény útján kezdeményezett készpénzbefizetésre is. A törvény 2013. január elsejétől hatályos, tehát most még nem kell fizetned az adót.

Amire vonatkozik majd:

  • átutalás, beszedés, készpénzkifizetés fizetési számláról, a fizető fél által a kedvezményezett útján kezdeményezett fizetés
  • a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény útján kezdeményezett készpénzbefizetés
  • készpénzátutalás
  • okmányos meghitelezés
  • készpénzfizetésre szóló csekk beváltása.
Ezt is szeretjük