3 jel, hogy hibás a jelszavad: ha rád is igaz, nagy veszélyben vagy

Kiderült, hogy az átlagos internethasználó ugyanazt a jelszót használja minden online fiókjához.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kaspersky Lab ismertette a legnagyobb jelszóhibákat, miután az általuk végzett kutatás azt mutatja, hogy az emberek világszerte veszélyeztetik az online biztonságukat, mert rossz jelszavakat hoznak létre, és olyan alapvető hibákat követnek el, amelyek messzemenő következményekkel járnak.

Fény derült három tipikus jelszóhibára, amely megnöveli az internethasználat kockázatát:

  • A felhasználók ugyanazt a jelszót használják több fiókhoz, ami azt jelenti, hogy ha az egyik jelszó kiszivárgott, akkor további fiókok is védtelenek lesznek.
  • Könnyen feltörhető, gyenge jelszavakat készítenek.
  • Nem megfelelően tárolják a jelszavakat, azok ennek köszönhetően teljesen hasztalanná válnak.

- Figyelembe véve a magán- és szenzitív információkat, amit manapság az interneten tárolunk, az embereknek több figyelmet kellene fordítaniuk a hatékony jelszavas védelemre. Ez nyilvánvalónak tűnik, ugyanakkor sokan nem veszik észre, hogy milyen könnyen csapdába eshetnek, ha ilyen egyszerű hibákat követnek el. Ezek kinyitják az ajtót a levelezőrendszerükhöz, a bankszámláikhoz, a személyes fájlokhoz és így tovább - mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegvezetője.

A kutatások eredményei azt mutatják, hogy az emberek nagy részének - 18% - próbálták már feltörni fiókját, mégis kevesen rendelkeznek igazán hatékony jelszóval. Például az internetfelhasználók mindössze harmada - 30% - alkalmaz új jelszavakat a különböző online fiókokhoz vagy számlákhoz, és aggasztóan sok ember használja ugyanazt a jelszót minden online fiókjához. Amennyiben az egyik jelszó kiszivárgott, nagy az esélye, hogy további fiókokat is feltörjenek, és így további személyes adathoz hozzáférjenek.

Az emberek többsége nem hoz létre elég erős jelszót. Csupán 47% használja a kis- és nagybetűk kombinációját, és 64% alkot betűk és számok keverékéből jelszót annak ellenére, hogy az átlagos felhasználó is úgy gondolja, erős jelszavakra van szükség az online banki - 51% -, az e-mail - 39% - vagy az online boltfiókok - 37% - védelméhez.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tanulmányból az is kiderül, hogy az emberek rosszul bánnak jelszavaikkal - megosztják másokkal, és nem biztonságos módszerekkel, például nem megfelelő biztonsági kérdésekkel emlékeztetik magukat, ha netán elfelejtik. Majdnem minden harmadik ember - 28% - megosztotta jelszavát egy közeli családtaggal, és minden tizedik - 11% - a barátokkal, lehetővé téve ilyen módon a jelszavak véletlen kiszivárgását.

A felmérésben részt vevők egyötöde - 22% - azt is elismerte, hogy jegyzettömbre írta le a jelszavakat, de ez továbbra is veszélyes, hiába erős a jelszó, mert mások számára is elérhető és látható.

- Az emberek még mindig nagyon egyszerű hibákat követnek el, amikor jelszavakat hoznak létre. A legjobb jelszavak nem szerepelnek a szótárakban, hanem hosszúak, kis- és nagybetűk, valamint számok és írásjelek kombinációi.

Tény, hogy az emberek manapság több online fiókkal rendelkeznek, ezért nem könnyű megjegyezni az erős és biztonságos jelszót minden egyes fiókhoz. A jelszókezelők segítségével azonban létre lehet hozni nagyon erős jelszavakat, amelyeket tárol az alkalmazás és ezáltal csökkenthetjük a kiberbűnözők kockázatát az interneten - folytatta Mochola.

Ezt is szeretjük