Az olasz szellemfalu utolsó lakosa egy 74 éves férfi: visszahelyezte a térképre a települést

Az idős férfi a szó szoros értelmében visszahelyezte a térképre az elhagyatott olasz szellemfalut.

GettyImages-1210756270

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 74 éves Giuseppe Spagnuolo egy olasz szellemfaluban, Roscigno Vecchiában él. Az elbűvölő, 19. századi település Olaszország déli részén fekszik, egy központi tér és egy templom köré épült.

A teljesen egyedül élő férfit egyáltalán nem zavarja a kisváros elszigeteltsége, teljes élete van az elhagyatott területen már 1997 óta. A Roscigno Vecchia „utolsó lakójaként” ismert idős férfi világhírnévre tett szert, amiért segített a falunak visszakerülni a térképre.

Az olasz szellemfalu utolsó lakosa

Giuseppe Spagnuolo napjai teljesen átlagosan telnek, reggel hat körül szokott ébredni, majd körbejárja a falut, megsimogatja a kóbor macskákat, akiket ő csak "biztonsági őrnek" nevez, megmosakszik a helyi szökőkútnál, és ha úgy tartja kedve, átsétál a szomszédos városba meginni egy frissítő kávét.

GettyImages-900812222

Az idős férfi gazdálkodóként és a Roscigno Vecchia-i múzeum őreként dolgozik, és annyira szívügye a kisváros sorsa, hogy jelenleg az EU Covid utáni helyreállítási alapját próbálja felkutatni, hogy segítsen helyreállítani a területet.

Roscigno Vecchia leáldozása

Roscigno Vecchia falujának története egészen 1515-ig nyúlik vissza, ekkor alapította meg egy vándorszerzetes, aki menedékhelyet hozott létre, nem sokkal később már házak, üzletek, istállók és templom is épült ide. Még a 20. század elején is messze nem volt szellemváros Roscigno Vecchia, becslések szerint akkoriban 1200-an lakták.

Az évszázad azonban nem volt kegyes a helyi lakosokkal, sokan elköltöztek földcsuszamlásveszély miatt. Egy új várost építettek a közelbe, egy kilométerrel arrébb, Roscigno Nuovot, de a legtöbb lakos egészen az 1960-as évekig, amikor kitört a maláriajárvány, nem hagyta el Roscigno Vecchiát. Ezután vált teljesen lakatlanná.

Giuseppe Spagnuolo története

Giuseppe Spagnuolo már az új városban született, de nem tartózkodott ott sokáig, már 14 évesen felkerekedett, és Lombardiában keresett munkát. Feleségét Svájcban ismerte meg, ahol a későbbiekben építőmunkásként kereste a kenyerét. Négy gyerekük született, és a család visszaköltözött Roscigno Nuovóba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az idős férfi a kisvárosban nehezen kapott munkát, a házassága is megromlott, amikor az apósa beköltözött hozzájuk. Azt nyilatkozta a The Guardian magazinnak, hogy a "ház nem volt elég két felnőtt férfinek", így 1997-ben egy elhagyatott házba költözött, ahol sem áram, sem csapvíz nem volt. Így tért vissza Roscigno Vecchiába.

Állítása szerint mindennapjai zökkenőmentesen telnek, tüzet gyújt, hogy megsüthesse az ételeit, és felmelegítse a házat, gyertyákat használ villanyvilágítás helyett. A felesége még mindig a közelben él, időnként látogatják egymást, a párkapcsolatuk is túlélte a viszályos időszakot. 

Az egyedül élő férfit nagyon ritkán lehet látni jellegzetes pipája nélkül. Ugyan őt tartják az utolsó lakónak, hivatalosan Teodora Lorenzo kapta a címet, aki nem költözött át soha az új városba, és 2000-ben hunyt el 85 évesen. 

Mindenesetre annak a híre, hogy egy férfi egy olasz szellemvárost választott otthonaként, futótűzként terjedt a világban, ami elősegítette, hogy Roscigno Vecchia szó szerint visszakerüljön a térképre. Pár évvel ezelőttiig még az úton sem látszott semmilyen jelzése a városnak, mára ez is megváltozott. A kíváncsi turisták gyakran látogatják a férfit, italt, ételeket és különböző ajándékokat hoznak neki. A képen látható kalapot például egy Belize-ből érkező látogató adta neki.

Giuseppe Spagnuolo.
Giuseppe Spagnuolo.

Ugyan a törvény tekintetében illegálisan tartózkodik a önkényesen választott otthonában, de végső soron a hatóságok javára teszi, mindezt teljesen ingyen. Most azon dolgozik, hogy újra felvirágozzon a falu, szeretné felújítani a templomot, és egy turistaútvonalat létrehozni a közeli, kevésbé ismert Monte Pruno régészeti lelőhelyhez. 

Sosem érzi magát egyedül, ahogy ő mondja "a világ eljön hozzá". A saját magát csavargónak tituláló férfi nem tudja, hogy Roscigno Vecchiában marad-e élete végéig, de nagyon elégedett jelenlegi életével. Végső soron minden elérhető számára, amire csak szüksége van.

10 lidérces szellemváros a nagyvilágból

Egykor élettel teli, csodálatos helyek voltak, mára azonban kevesen merészkednek környékükre.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük