Ezért mennek el a fiatalok? Rossz helyezést értünk el
Magyarországon a nyolcadik legmagasabb a 25 éven aluliak munkanélküliségi rátája.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly a 25 év alattiak körében az Európai Unióban 22,9%-os volt a munkanélküliségi ráta, Magyarország viszont jóval efölött volt, és van a mai napig.

Az EU-ban így Magyarország a nyolcadik helyre került, a magyarnál csak Lettországban, Írországban, Szlovákiában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Görögországban volt rosszabb a helyzet. E nyolc országból négy a csőd szélén áll.

A listavezető Görögországban és a második helyezett Spanyolországban 50% feletti volt a ráta, a 40-et közelítette Portugáliában, Olaszországban és Szlovákiában 35%-os volt, Írországban 30%-os, Lettországban pedig 28%-os a magyarhoz hasonlóan, ami 28,1% volt.

A legjobb helyzetben e tekintetben Németország van, ahol 8,2%-os volt a ráta, őt követi Ausztria és Hollandia, mindkét országban 10% alatti volt a munkanélküliség.

Rosszabb a helyzet

A tavaly december és idén február közötti időszakban 502 ezer fő volt a munkanélküliek száma, ami az egy évvel korábbi 11,6%-ossal megegyező munkanélküliségi rátának felel meg - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal, amely a 15-24 év közötti korcsoport 29,2%-os munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal magasabb most, mint egy évvel korábban.

Az idén januárban tovább nőtt a munkanélküliség az EU-ban is, uniós szinten elérte a gazdaságilag aktív népesség 10,8%-át, az euróövezetben pedig 11,9%-át - írta az EU-ról az MTI.

Az unióban 2013 januárjában az aktív fiatalok 23,6%-ának nem volt munkája. A munka nélkül töltött időszakok is egyre hosszabbá válnak: 2012 harmadik negyedévében az aktív fiatalok 7,1%-a több mint egy éve volt munkanélküli, míg ez az arány egy évvel korábban még csak 6,3% volt.

Ezt is szeretjük