A bírók kiborultak Rogán Antal miatt
Közleményben tisztázták a helyzetüket
A bíróság lezártnak tekinti a Rezesová-ügyet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fideszes polgármester, Rogán Antal Facebook-oldalán videó üzenetben fejtette ki véleményét Eva Rezesová ítéletével kapcsolatban, aki tavaly nyár végén négy áldozatot követelő baleset okozójaként állt a bírák elé. 

Eva Rezesová november 22-én a bíróságon

A polgármester ebben a bíróság első fokon, nem jogerősen meghozott ítéletét bírálja, ami szerint elfogadhatatlan, hogy a nőt luxuskörülmények között, házi őrizetben tarthatják fogva.

A bírák védelmében

A bírák érdekképviseleti szerve, a Magyar Bírói Egyesület szerint más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat. A polgármester szerint ugyanis ki kell vizsgálni a házi őrizetbe vétel szabályait, és ha kell, akkor egy szigorú törvénymódosítással meg kell előzni a hasonló eseteket.

A Magyar Bírói Egyesület közleménye szerint az alaptörvény rögzíti a hatalom megoszlásának elvét, ami magában foglalja, hogy a bírák függetlenek és csak a törvénynek vannak alárendelve valamint ítélkezésükben nem utasíthatók. Ennek ellenére december 3-án, kedden a Budapest Környéki Törvényszék a másodfokú, jogerős ítéletével megszüntette Rezesová házi őrizetét és ismét elrendelte az előzetes letartóztatását, ezzel megváltoztatva a Gödöllői Bíróság november 22-én hozott házi őrizetről szóló döntését. Döntésük jogerős, ez ellen fellebbezésnek nincs helye. Ebben már csak az az érdekes, hogy a bíróság a másodfokú ítéletét Rogán Antal üzenetét követően hozta meg.

Börtönből házi őrizetbe

A négy halálos áldozatot követelő baleset okozóját, Eva Rezesovát ittas járművezetés miatt első fokon, nem jogerősen hat év fogházra ítélte a Gödöllői Járásbíróság november 22-én. A szlovák állampolgárságú nő 2012 augusztusa óta, tehát 15 hónapja volt előzetes letartóztatásban.

A nő ügyvédje, figyelembe véve a 15 hónapig tartó előzetes letartóztatás és kiszabott szabadságvesztés harmadolásának lehetőségét, kérelmezte a fogva tartás 2 év és 9 hónapra rövidítését. A bíróság ezt követően rendelte el a házi őrizetet.

Ezek után a vádlott szabadon, bilincsek nélkül távozhatott a bíróságról egy budapesti luxus ingatlanba. A nőnek egyébként kiemelkedő vagyoni helyzetére és külföldi kapcsolatrendszerére hivatkozva hozta meg a másodfokú ítéletet a bíróság, ezzel megszüntetve a házi őrizetet. A fent említett körülmények túl nagy kockázatot jelentenek egy esetleges szökési kísérlethez.

Több mint egy éve történt

Még 2012. augusztus 21-én hajnalban Eva Rezesová az M3-as autópályán a Budapest felé vezető oldalán összeütközött egy másik autóval, ami a szalagkorlátnak csapódott és kigyulladt. A másik autóban két középkorú házaspár utazott, végül mind a négyen életüket vesztették. A nőről többek között annyit lehet tudni, hogy apja Alexander Rezes, aki az 1990-es években Vladimír Meciar kormányának volt a közlekedési minisztere és annak idején az ország második leggazdagabb embere.

Kép forrása: MTI, Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük