Utoljára a neandervölgyiek láthatták az üstököst: néhány nap múlva te is megcsodálhatod
Az égitest a tudósok számításai alapján ezután már soha nem tér vissza a Föld közelébe.

GettyImages-1455196525
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyon különleges csillagászati eseménnyel indul az év, ismét a Föld közelébe kerül a C/2022 E3 (ZTF), amelyet utoljára a neandervölgyi emberek láthattak.

Az égitest 50 ezer évente kerüli meg a Napot, és a tudósok számításai alapján ezután már soha nem tér vissza a Föld közelébe.

Ritka üstökös

A C/2022 E3 (ZTF) megtekintésére január végén lesz utoljára lehetősége az emberiségnek, mert az a csillagászok szerint többé már nem tér vissza. Az üstökös már távolodik a Naptól, így hamarosan szabad szemmel is látható lesz.

Ehhez egy hobbi teleszkóp vagy egy távcső is elég, ám a NASA szerint január végén szabad szemmel is látható lesz majd, ha nem takarják felhők az égboltot, írja a HVG az Interesting Engineering cikke alapján.

Mivel az üstökösök fényessége kiszámíthatatlan, azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a C/2022 E3 (ZTF) mennyire lesz látható az égbolton.

Január 26-án és 27-én a Kis Göncöl csillagképtől keletre lehet majd látni a jelenséget, február 1-jén pedig – amikor a legközelebb kerül a Földhöz – a Sarkcsillag közelében lesz majd megfigyelhető, derül ki a cikkből.

Virtual Telescope Project egyébként folyamatosan közvetíti, hogy mikor merre lehet látni az égitestet. 

7 mindennapi dolog, amit a NASA talált fel - Egy jó matracot is adtak a világnak

Az ember nem is gondolná, mennyi mindent adott a világnak az űrhajózás.

Ezt is szeretjük