2014-ben 53 milliárdot költ majd a kormány a családokra
Varga Mihály bejelentette a költségvetési javaslatot
2%-os növekedést várnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az államháztartási törvény szerint a magyar kormánynak szeptember 30-ig be kell nyújtani a következő évi költségvetési javaslatot.

Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd

A nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály így szeptember 30-án átadta a 2014-es gazdálkodási tervezetet Kövér László házelnöknek. 

Hogy néz ez ki számokban?

A tervezettel kapcsolatban a számokat már korábban elfogadta a kormány, amivel egy kiegyensúlyozott és stabil növekedést terveznek. A gazdasági növekedés várhatóan 2% körül alakul majd. Ehhez az államháztartás fegyelmezett és takarékos gazdálkodását társította a miniszter. 

Az államháztartás hiányát 2,9%ra tervezik, a pénzromlás mértékét pedig 2,4%-ra. Ezek a számok javuló és biztonságosabb finanszírozásra adnak majd lehetőséget. 

Rezsicsökkentés költségvetése

A nemzetgazdasági miniszter elmondása alapján a rezsicsökkentés egy olyan megoldás, ami az emberek mindennapi megélhetését teszi könnyebbé majd 2014-ben. Varga visszatekintett, hogy a rezsicsökkentéssel első körben január 1-től lett kevesebb a rezsi, amit az év közepén egy következő körben szintén meghúztak, és 2014-ben tovább folytatódik. Ezzel egy átlagos család szerinte 100 ezer forintot spórol meg. 

Családi adókedvezmény

A második nagy intézkedése a kormánynak a családi adókedvezmény kiterjesztése, amivel 260 ezer háztartás számára teszi lehetővé, hogy 230 milliárd forintot a családi adókedvezménnyel igénybe tudnak venni. Ezt korábban nem tudták megtenni a családok. Összességében a lépés azt jelenti, hogy 2014-ben összesen 53 milliárd forint marad a gyerekeknél a költségvetésből. 

Aki a családi adókedvezményt nem tudja teljes egészében az adójából igénybe venni, azoknak lehetővé teszi a kormány, hogy a nyugdíjjárulék vagy az egészségbiztosítási járulék terhére felhasználja. 

Gyerekszülésért diákhitel, munka és pedagógusbér

A harmadik nagy intézkedés, amit a kormány hozott, a diákhitel-tartozások elengedése abban az esetben, ha a hallgató gyereket vállal. Ehhez az állam 4 milliárd forinttal járul hozzá a gyerekvállalások növekedése érdekében. A költségvetés továbbá tartalmazza a közoktatásban részt vevők illetményalapjának a növelését, ami 160 ezer pedagógust érint, és 153,4 milliárd forint támogatást jelent ebben a szférában. A költségvetés tartalmazza a Start programban részt vevők kedvezményét is, ami 30 milliárd forintot jelent. Ezzel a munkanélküliek munkához vagy képzésben való részvételhez jutnak. 

A kormány további tervei

Varga elmondása alapján a nyugdíjakat az infláció mértékével, tehát 2,4%-kal növelik majd, továbbá megteremtették a fedezetet a gyed-extra bevezetéséhez. A Munkahelyvédelmi akcióterv intézkedései is hatályban maradnak, valamint a költségvetés tartalmazza a reálkeresetek növelésére vonatkozó számot is, így 2014-ben 2%-os gazdasági növekedésre számítanak. Így a nemzetgazdasági miniszter elmondása alapján a 2014-es költségvetés könnyebbé teszi a háztartásoknak a mindennapi megélhetést.

Ezt is szeretjük