Így oldaná meg a kormány, hogy 100 ezer forinttal több maradjon a kasszánkban

A cél az lenne, hogy a szolgáltatóknak se legyen olyan jó?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János február 23-án, vasárnap bejelentette, hogy újabb segítséget kapnak a fogyasztók.

A kormány szerdán tárgyalja, hogyan lehet a közműszolgáltatásokat nonprofittá tenni, ezzel tovább támogatva a fogyasztókat. A cél az lenne, hogy 100 ezer forinttal kevesebbet fizessenek a háztartások évente.

Túl jól járnak a szolgáltatók?

A közüzemi számlák Lázár szerint nem átláthatóak, a szolgáltatók be akarják csapni és manipulálni a fogyasztókat - áll a kormany.hu oldalán. A szerdai ülésen a kormány megvizsgálja a közműszolgáltatók ügyét és azt, hogyan lehetne újabb segítséget nyújtani az ország négymillió háztartásának.

Az államtitkár szerint 25-30%-os tartós rezsicsökkentés hozhatna érezhető eredményt a lakosság számára. Szerinte nem tudja a kormány annyival csökkenteni a rezsit, hogy ne legyenek nyereségesek az energiaszolgáltatók.

Ezek a könnyítések jöhetnek

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal február 24-én, hétfőn beszélt arról, hogy újabb segítség lehetne a fogyasztóknak az, ha a mérőórák cseréjét nem nekik kellene állniuk - többek között erről is szó lesz a szerdai ülésen.

Egy másik javaslat szerint pedig a kormánynak meg kellene vizsgálnia a közműszámlákon szereplő alapdíjak csökkenésének vagy teljes megszüntetésének lehetőségét. Ezen kívül Rogán beszélt arról, hogy a fogyasztást és a számlázást teljesen összhangba kellene hozni, ami például a Főgáz esetében fontos, hiszen a számlázás alapjául szolgáló fogyasztási egység nem egyezik meg a mérőórákon mutatott értékkel.

Továbbá szó lesz a bekötési, bekapcsolási díjak és a fejlesztési hozzájárulások felülvizsgálatáról is. A cél az, hogy ezekkel az intézkedésekkel összesen akár 100 ezer forintot is megspóroljanak a fogyasztók. Az említett javaslatokat a rezsifórumokon gyűjtötték össze a résztvevők.

Képek! A Fidesz már nagyon izgatott

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szolgáltatókat büntetné a kormány?

Mindezek ellenére a szolgáltatók sem járnak jól, hiszen a budapesti közműszolgáltatók bevételkiesésének egy részét hiába kompenzálják az önkormányzatok, van olyan cég, ahol elbocsátásokra vagy a fizetések csökkenésére került sor, mert az adott szolgáltató erre kényszerült.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a tavalyi évben a rezsicsökkentés miatt 230-240 milliárd forint maradt a családoknál, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatók ennyi bevételtől estek el.

A fővárosi önkormányzat az állami cégeknél kompenzálta a kiesést, ugyanakkor a magánkézben lévő cégek nagyon is rosszul jártak adott esetben, és ez csak rosszabb lesz a rezsicsökkentés következő hullámával vagy akár hullámaival.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Az Elműnél például a cég alkalmazottainak száma a 2012. januári 376 főről 2013. decemberre 352-re csökkent, de a Főtáv sem tervezi az általános béremelést, bruttósítani akarja a cafeteria-keretet, és a bérpótlékokat is felül fogja vizsgálni.

Ezt is szeretjük