Figyelmeztet a rendőrség: ez várható a következő hónapokban

Érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait, és felkészülni a zord téli időjárásra.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

December 1-jével a valódi téli idő is megérkezett az országba, Budapesten több helyen is munkája akadt a tűzoltóknak az ónos eső miatt.

Jelenleg a köd, az ónos eső, később pedig a hó és a jég okozhat súlyos problémákat az utakon, ezért érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait annak, aki útnak indul.

Ha autóba ülsz, a járművedet is készítsd fel!

A legtöbb téli baleset abból fakad, hogy az autósok nem az időjárási körülményeknek megfelelően vezetnek. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós utak, és a rossz látási viszonyok okozzák. Nem elég csak lassabban és megfontoltabban vezetni, de a járműveket is fel kell készíteni a megváltozott körülményekre.

A rendőrség azt javasolja, hogy az autósok mindenképpen nézessék át szakemberrel a járművüket. Minden biztonsági berendezést ellenőrizni kell, különös tekintettel az akkumulátorokra, az abroncsokra, a világításra és a fékekre. Gondoskodj róla, hogy legyen az autóban jégkaparó, jégoldó spray, fagyálló ablakmosó folyadék és páramentesítő! Veszélyes, ha a szélvédő bepárásodik, ami elkerülhető azzal, ha jól működik az autó fűtőberendezése, illetve az ablaktörlő.

Fokozott figyelem és láthatóság

A köd, a szitáló eső, a csúszós utak ezután akár hónapokig jellemzőek lehetnek. Főleg éjszaka, hajnalban, de akár napközben is fagypont alá eshet a hőmérséklet. A száraz és a nedves útszakaszok ilyen időben hirtelen váltogathatják egymást, ami fokozott figyelmet követel az autóvezetőtől. Érdemes lassabban menni, nagyobb követési távolságot tartani az előtted haladótól.

Eljegesedés szempontjából különösen veszélyes helyek a hidak, felüljárók, erdei fairtások melletti vagy gyér forgalmú útszakaszok.

Az autó izzóinak fényereje évek alatt akár a felére is csökkenhet, ráadásul a különböző szennyeződések is ronthatják a hatékonyságát. Érdemes tehát gyakorta ellenőrizni, látható-e az autód más számára is.

A gyalogosokkal kapcsolatban a rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy csapadékos, latyakos időben sokszor az átkelésnél arra figyelnek, hogy ne lépjenek bele a pocsolyákba. Emiatt az autósoknak fokozottan figyelniük kell a járda szélén, leszegett fejjel álló gyalogosokra, akik bármikor az úttestre léphetnek. Persze a gyalogszerrel közlekedőket is fokozott figyelemre és kiszámítható mozgásra kéri a rendőrség.

Ezt is szeretjük