Rendkívüli parlamenti fejlemények: több képviselő is eltűnt
Vajon miért kell rendkívüli ülést tartani? Nem volt hely vagy idő megvitatni a kérdéseket?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a kormány június 16-17-re - derült ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a parlamenti honlapon közzétett indítványából. Igen ám, csakhogy az elmúlt napokban is voltak ülések, általában csekély részvétel mellett. Tényleg nem volt idő megtárgyalni a fontos dolgokat? Hely, na az, ami biztosan lett volna.

Június 11.

A miniszterelnök-helyettes a rendkívüli ülés megtartását 17 indítvány mielőbbi elfogadásának, illetve az ezt biztosító egyes eljárási szakaszok lezárásának szükségességével indokolta.

Nem valami mellékes dolgokról maradt el a szavazás és a vita, íme: a kezdeményezés melléklete szerint ezen előterjesztések közé tartozik a 2016-os költségvetési javaslat, az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítvány, az adóhivatalra vonatkozó szabályok megváltoztatására irányuló törvényjavaslat, az e-kártya megvalósításához kapcsolódó, valamint a menedékjogról szóló törvény módosítását célzó javaslat.

Vajon hogy lehet az, hogy nem volt idő megvitatni ezeket a fontos kérdéseket a rendes ülésszak ideje alatt, ami pedig nem rövid? Az országgyűlési törvény értelmében a Ház évenként két rendes ülésszakot tart: minden év február 1-től június 15-ig, illetve szeptember 1-től december 15-ig. Talán helyhiány állhat a háttérben? Annyi heves, éjszakába nyúló vita volt a Ház előtt, hogy ezekre nem maradt idő?

Elég végignézni az elmúlt hetek parlamenti üléstermi fotóit, hogy kizárjuk a helyhiányt: bár ülésezett az országgyűlés a héten, a képviselőket már megérinthette a nyár forró szele. A fenti kép csütörtökön készült, és a vízközmű-szolgáltatással összefüggő egyes módosításokat tárgyalták. Családias a hangulat.

Június 10.

A következő kép szerdán készült, a képviselők a számvitelről szóló törvény módosításáról folytattak parázs vitát.

Június 9.

Kedden a közbeszerzési törvény került napirendre, és amit itt látsz, az már szinte tömegnek számít, hiszen tíznél is többen vannak jelen.

Felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van-e a rendkívüli ülésnapra. Berendelni a személyzetet, jó időt teremteni a klímával, lámpát kapcsolni - még jó, hogy volt rezsicsökkentés-, miközben fogy a benzinkártyáról finanszírozott üzemanyag a képviselők autóiból. Kíváncsian várjuk, hányan jelennek meg jövő hét kedden és szerdán.

Képek: június 9: MTI/Kovács Attila; június 10: MTI/Soós Lajos; június 11: MTI/Kovács Tamás

Ezt is szeretjük