4+1 meglepő rekord a Szigeten

A csóktól a tehenekig

Nincs Sziget rekordok nélkül. Hogy mivel írta be magát a fesztivál a Guiness-történelembe?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- A Szigetben pont az a jó, hogy senki nem emlegeti az esélyegyenlőséget, hanem pusztán a rendezvény olyan, hogy az maga az esélyegyenlőség - mondta Göncz Kinga 2004-ben a Sziget Fesztivál kapcsán, akkor még esélyegyenlőségi miniszterként. És igaza volt.

A Sziget ugyanis egy hatalmas buli, ahol nincsenek első sorok és utolsók, nincsenek kis emberek és nagyok, sem külön nők és külön férfiak.

Szigetlakók vannak, akik nem vágynak másra, mint egy hétnyi felhőtlen szórakozásra, és akik benne vannak minden olyan kezdeményezésben, amellyel letehetnek valamit a fesztivál asztalára - legyen szó véradásról, vagy éppen egy sikeresnek ígérkező rekordkísérletről. Hogy mivel próbálkoztak a szigetlakók eddig? Összegyűjtöttük a legsikeresebbeket!

Sziget 2005: A világ legnagyobb "élő" szíve

A 2005-ös Sziget Fesztivál nemcsak azért emlékezetes, mert végre a Morcheeba diktálta ritmusra is rázhatta a nagyérdemű, hanem mert ebben az évben sikerült megrajzolniuk a szigetlakóknak a világ legnagyobb szívét.
Az Országos Vérellátó Szolgálat kezdeményezésére - a "Fiatalok a Véradásért" kampány részeként - a Nagyszínpad előtt háromezer, piros pólóba öltözött ember gyűlt össze, hogy megalkossa a világ legnagyobb szívét, és ezzel is felhívja a figyelmet a véradás fontosságára.

A kezdeményezés egyben kísérlet is volt arra, hogy megdöntse az addigi Guinness-, és egyben világrekordot, amelyet 2005. május 8-án Kínában állítottak fel - akkor 750 piros pólós résztvevővel.
A Sziget egyébként szinte a kezdetek óta fontos véradó hely, a Magyar Vöröskereszt véradó táborába a főváros vérellátása szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Sziget 2006: A világ legnagyobb tehene mozaikképen

A tehenek nemcsak Európa nagyvárosainak utcáit lepik el évről évre, hanem Budapestre is beférkőznek. Sőt, 2006-ban a Szigetet is célba vették, bár nem teljes valójukban, csupán mozaikképen.
2006. augusztus 12-én este a Sziget Nagyszínpada előtti területen közel 1700 önkéntes gyűlt össze, hogy segítsen a CowParade Budapest szervezőinek kirakni a világ legnagyobb, tehenet ábrázoló mozaikképét. A Lossonczy Tamás nevéhez fűződő Riska és társai című tehénszobor képének kirakásához mindösszesen fél órára volt szüksége a szervezőknek, és az eső ellenére is csupán néhány tucat ember hiányzott ahhoz, hogy teljes legyen a kép.

A közel 1700 négyzetméteren megjelenő mozaik apropója Lossonczy Tamás festőművész 102. születésnapja volt - a szervezők így tisztelegtek a magyar festészet doyenje előtt, aki egyben a CowParade legidősebb művésze is.

Sziget 2007: a világ leghosszabb koncertje és a legtöbb csókolózó

Ha rekordkísérletről van szó, akkor a Sziget Fesztivál nem ismeri a tréfát. Talán ennek köszönhető, hogy tavaly egyszerre két rekordot is felállítottak a szigetelők: ebben az évben csókolóztak ugyanis a legtöbben egyszerre, és ekkor sikerült megrendezni a világ leghosszabb koncertjét is. Ez utóbbinak az úgynevezett Open Tisztás adott otthont a fesztiválon, ahol a nulladik nap reggelétől közel egy héten át több mint száz zenekar lépett fel közel ötszáz zenész részvételével, 5 perces szünetekkel váltva egymást. A több mint 11580 perces koncerten ezer dalnál is több hangzott el, mellyel a Szigetnek ismét sikerült egy újabb rekordot felállítania.

A világ leghosszabb koncertje mellett csókrekordot is magáénak tudhat a Sziget: tavaly augusztus 12-én 14902 fiatal csókolózott a Nagyszínpad előtti téren.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szigetes csókrekord, melynek házigazdája a BORS szórakoztató napilap volt, ugyancsak a lap által, korábban szervezett rekordot írta felül: 1654-gyel többen csókolóztak ekkor a Szigeten, mint tavaly júniusban a Kossuth téren.

+rekord: A Sziget Fesztivál 1993-as debütálására összesen 43 ezren voltak kíváncsiak. 1994-ben már 100 ezerrel több látogatónak volt kedve a Hajógyári-szigeten tölteni egy hetet, 2005-ben pedig látogatói rekordot állított fel a fesztivál - amelyet azóta sem sikerült megdönteni: ekkor egyetlen napon 70 ezren voltak kíváncsiak a Szigetre.
Ezt is szeretjük