Ilyen volt a budapesti szilveszter éjjel 1935-ben

Részletek régi filmhíradókból

A szilveszter hangulata a múlt században is hasonló volt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szilveszter éjszakája a múlt században is a csillogásról, a mulatságról és persze a pezsgőről szólt.

Bár más volt a zene és mások voltak a ruhák, a szilveszter jelképei szinte semmit sem változtak a harmincas évekhez képest, mégis érdemes megnézni, hogyan ünnepeltek akkoriban az emberek.

Összeállításunkban régi filmhíradókból válogattunk, a filmhiradok.nava.hu-nak köszönhetően.

Szilveszter éjjel, 1935

A boldog békeidőkben szilveszter éjszakája is a mulatozásról, az önfeledt boldogságról és a csillogásról szólt.

A filmhíradó tudósítása szerint vidám hangulatban búcsúzott a főváros közönsége az óesztendőtől, és reményekkel telve köszöntötte újév napját.

A videóban szinte minden szilveszteri motívum feltűnik, van kéményseprő, konfetti, tánc, pezsgő, kismalac, éjfélt ütő óra, de még ólomöntés is.

Az ólomöntés régi szilveszteri hagyomány.

Eszerint, ha valaki hideg vízbe olvasztott ólmot önt, akkor a hirtelen megdermedő fém alakjából következtethet arra, hogy miként alakul a sorsa az új esztendőben.

BÚÉK, 1941!

Az 1940-es év szilveszteréről és az 1941-es újév hangulatáról tudósító filmben elhangzó szöveg szerint "jó hangulatban befejezett szilveszter estre virradt meg újév napja".

A felvétel tematikája hasonlít a korábbihoz, de itt már csinos pultoslányok keverik a koktélt a bárpult mögött, a kéményseprők pedig mosolyogva nézik a kánkánt járó táncosnőket.

New York, 1933

Izgalmas elképzelni, mennyire csodálatos érzés lehetett 1933-ban, amikor még maga a mozgókép is újdonságnak számított, a kivilágított New Yorkot látni a mozi vásznán.

A híradó szövege szerint évente egyszer, szilveszter éjszakáján ünnepi fénybe borul az amerikai metropolisz, és bár a filmkockákon többnyire csak a világító felhőkarcolók szerepelnek, a múlt században minden bizonnyal így is lenyűgözte a kisfilm a nézőket.

Berlini újszülöttek

Az óév utolsó napján vagy éppen az új év első perceiben születő babák máig kiérdemelik az egynapos hírnevet, hiszen a legtöbb újság beszámol a születésükről.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az 1932-es Magyar Világhíradó a Berlinben született legifjabb babákról közölt néhány képkockát, akik hangosan köszöntötték az új évet, miközben az ápolónők hosszú asztalokra fektetve igyekeztek bepelenkázni és bepólyázni őket.

Ezt is szeretjük