Kossuth Lajos és az utolsó magyar király is látható fényképeken: régi fotókon hazánk meghatározó történelmi alakjai
Ismerhetjük őket a tankönyvekből, de igazán különleges élmény száz évvel ezelőtti fotókon szembenézni velük.

GettyImages-519515993
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mai Manó Ház szerint a legelső fényképet Magyarországon, amelyről biztosan tudomásunk van, 1840-ben készítette Vállas Antal. Azok a fényképek sajnos azóta elvesztek. Számos történelmi alakról készültek fotók, melyeknek egy része megtalálható a Fortepanon.  Készült fotó IV. Károlyról például, aki az utolsó magyar király és az utólsó osztrák császár volt. 

Kétévi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki. Nem mondott le, de az új államformát elfogadta, mely az eckartsaui nyilatkozatban olvasható. Két kísérletet tett a magyar trón visszaszerzésére 1921-ben; mindkettő kudarcot vallott Horthy Miklós támogatásának hiánya miatt.   

Régi fotókon hazánk meghatározó történelmi alakjai

Kossuth Lajos a magyar történelem egyik legjelentősebb alakja. A feudalizmusból kivezető reformkor egyik legfontosabb szereplője Széchenyi István mellett. Az 1848-49-es szabadságharc vezetője, a nemzeti szuverenitás legnagyobb harcosa és a legismertebb magyar történelmi hősök egyike. Készült fénykép Kossuth Lajosról, aki az egyik legismertebb alakja a magyar történelemnek. A Habsburgok iránti kritikája miatt rövid időre börtönbe került. Kiváló szónoki és írói képességei voltak, két évig a Pesti Hírlap főszerkesztője volt. 

képek forrása: Fortepan / Palotai Klára

Ezt is szeretjük