Kiszínezték a több mint százéves felvételt: közvetlen közelből látjuk, milyen volt egy nap a strandon
Megelevenednek a képsorok: kiszínezték a ritka és különleges felvételt: bepillantást nyerünk, milyen lehetett egy nap a strandon a normandiai tengerparton.

fortepan 86312
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a homok és a napégés a legnagyobb félelme az embernek a strandra járással kapcsolatban, akkor szerencsésnek mondhatja magát. Egy évszázaddal ezelőtt egy abroncson kellett átverekednie magát egy nőnek, csakhogy bemártsa a lábujjait a vízbe. 

A történelmi videón látható, milyen más volt akkor egy nap a strandon a 20. század fordulóján. A Real Documentary nevű YouTube-csatorna szerint ez a felvétel valamikor 1896 és 1906 között készülhetett az Étretat és Le Tréport nevű strandokon Normandiában, Franciaországban. 

Kiszínezték a több mint százéves felvételt

Évtizedekkel a bikini feltalálása előtt a nők számos réteg ruhát hordtak a vízparton, beleértve a bundabugyit, házi cipőt vagy papucsot, harisnyát és gyapjúruhákat. Ezt a viseletet még mindig kissé merésznek tartották abban az időben, és a fürdőzők úgy védték jó erkölcseiket, hogy „fürdőző gépekké” váltak.

A zárt kunyhók szekrényként és közlekedési eszközként is funkcionáltak. Miután a bent lévő nő átöltözött a fürdőruhájába, a dobozt felgöngyölítették a víznél, ahol diszkréten kiszállhatott belőle. A fenti felvételen látható néhány ilyen sátor álló állapotban.

Ez a videó egy részét megörökíti annak, milyen érzés volt tengerparton nyaralni az 1900-as évek elején. Nem igazán felszabadító a látvány. A "jó erkölcsöket" szigorúan védeniük kellett, ezért aztán valóban szinte egy talpalatnyi bőrfelületet sem lehet látni senkiből.

Más kellemetlen szempontokat, mint például a feldolgozatlan szennyvíz burjánzását a tengeren azokban az időkben, nem vették filmre. Kétségtelenül a jelenkor strandolásában is vannak stresszfaktorok (például az UV-sugárzás), de egy kicsit vigasztalódhat az ember, hogy legalább nem kell több réteg szövetet magán hordania.

Nosztalgikus képeken a régi füredi nyarak

Emlékszel még a régi balatoni nyarakra? Füred már akkor a kedvenc célpontok egyike volt.

Borító-és ajánlóképek forrása: Fortepan/Schmidt Albin

Ezt is szeretjük