8000 értékes régészeti leletet találtak a föld alatt Hódmezővásárhelynél

Rengeteg történelmi jelentőségű tárgy került elő egy hódmezővásárhelyi építkezésen végzett ásatásokon.

tram-train
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mintegy nyolcezer tárgy került elő a hódmezővásárhelyi tram-train nyomvonalán végzett feltárásokkor, a legrégebbi leletek a bronzkorból származnak - közölte Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze az MTI-vel. A közlekedési beruházás lehetőséget adott a város keresztmetszeti régészeti megfigyelésére és a már ismert lelőhelyekről alkotott kép pontosítására is.

A beruházás régészeti szakfeladatait 2016 óta látja el a múzeum, a közgyűjtemény munkatársai részt vettek a megelőző dokumentáció elkészítésében, majd ellátták a közműkiváltások és a pályaépítés régészeti megfigyelését. Nyolc helyszínen kisebb régészeti feltárást is végeztek, tapasztalataikat tízezer fotó és több száz oldalnyi dokumentáció őrzi - összegezte az elvégzett munkát a szakember.

Képeken a leletek

A leleteket folyamatosan dolgozzák fel a Tornyai-múzeum munkatársai, és a megtisztított és dokumentált tárgyakból jövőre rendez kiállítást a közgyűjtemény, amelyen a tram-train építése idején megtalált legérdekesebb leletek mellett bemutatják a megfigyelések során dokumentált régészeti jelenségeket is.

A kiemelt képen az épülő Szeged és Hódmezővásárhely közötti tram-train villamosvasút-vonal már elkészült szakasza látható. Fotó:  MTI/Máthé Zoltán.

Ezt is szeretjük