Egyre nagyobb bajban van a Balaton: ez okozza a legnagyobb problémát

Aggódnak a szakemberek.

GettyImages-613929370

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több bejelentés érkezik a balatoni nád eltűnésével kapcsolatban. A legérintettebbek a tó azon részei, amiket stégek és csónakbeállók szelnek ketté.

Megalakult azonban a Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület, és egyre több megmozdulás látszik a tó védelme érdekében. 

Pusztul a nád a Balatonban

Nyár óta több bejelentés is érkezett a Balatoni Limnológiai Kutatóintézethez a nádas pusztulásáról, amiről Tóth Viktor limnológus a sonline.hu-nak azt mondta, „elsősorban olyan nádasrészt érint, ami nem természetközeli, hanem erőteljes emberi hatásnak van kitéve”, és „intenzíven feldarabolt részekről van szó, olyanokról, melyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté” - fogalmazott az RTL.hu.

Balatonmáriafürdőn is hasonló problémával szembesültek a helyiek. Galácz György, a helyi polgármester elmondta az RTL Híradónak, hogy 7 kilométeres partszakaszukat, amelyet nádas övez, körülbelül 120 magánlejáró szakítja meg. 

GettyImages-544702352
Fotó: Zsolt Hlinka / Getty Images Hungary

"Van egy engedélyeztetési eljárás, ahol megfelelő feltételekkel lehet majd ezeket a közösségi bejárókat üzemeltetni, amit meg nem lehet, azt el kell bontani” - fogalmazott a férfi.

A település alpolgármestere, a helyi szakemberek, illetve a civilek is úgy látják, hogy a legnagyobb gondot a nagyszabású építkezések okozzák, és nem az évek óta használt lejárók. Példaként felhozták az új balatonfüredi szállodát és konferenciaközpontot, valamint a 140 hajó befogadására képes kikötőt, amelyek miatt jóval kisebb lett a helyi strand területe. 

Megalakult azonban a Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület, amely a természetkárosító folyamatok ellen szeretne fellépni. Németh Zsolt az egyesület elnöke azt nyilatkozta, hogy a megalakulásuk előtt már több mint 350-en jelezték írásban, hogy szeretnének részt venni a kezdeményezésben. A férfi szerencsésnek nevezte, hogy jogászok, biológusok, fizikusok, természetvédelmi szakemberek és egyéb komoly szakmák képviselői csatlakoztak az egyesülethez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor úgy tudja, hogy a nádpusztulás elsősorban Alsóörsön és Paloznaknál okoz gondokat, de részleteket nem tud az okokról. A szakember szerint sem a Balatonnak, sem az élővilágának nem jó, hogy lakótelepek létesültek a tó köré. 

A ’70-es, ’80-as években voltál gyerek? Ezek a balatoni fotók ismerősek lesznek

A rendszerváltás előtti évtizedek nyaralós fotói sajátos hangulatot árasztanak.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük