Tényleg nem látja a tanár, hogy puskázol? - Megkérdeztük!

Vajon tényleg nem veszi észre a tanár, ha a diák puskázik, vagy egyszerűen szemet huny felette?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg kevés olyan ember van a világon, aki sohasem csalt a dolgozatnál életében legalább egyszer. De tényleg nem veszi észre a tanár, ha lesel?

Íme, a válasz: Parrag Klára tanárnőt kérdeztük a puskázással kapcsolatban.

Lehet úgy lesni, hogy az titokban is maradjon?

- Azt gondolom, hogy a puskázás egyidős a diákság létezésével - kezdi a tanárnő. - Hozzátartozik az iskola világához. Hogy valóban nem veszi észre a tanár, ha valaki puskázik, vagy a padtársáról nézi le a megoldást? Biztosan előfordul, hogy a gyerek olyan ügyes, hogy ez megtörténik. Vagy a tanár elkalandozik, és csak testben van jelen dolgozatírás közben.

A diákjaim azt mondják, nálam nem lehet puskázni, mert rögtön észreveszem. Ennek ellenére biztosan megesett már ennek az ellenkezője is. Meg is kérdezték néhányan, hogy jövök rá a turpisságra. Ha látnák magukat! Rá van írva az arcukra. Aki figyel, annak a testbeszéd sok mindent elárul.

Mivel jár, ha lebukik a diák?

Kevés kínosabb pillanatot tudunk elképzelni, mint azt, amikor a nagy műgonddal elkészített puska a dolgozatírás közepén végül a tanár kezében landol. Ilyenkor nemcsak a bizalom megingásával kell számolni, de még egy rossz jeggyel is gazdagabb leszel.

- Tulajdonképpen az a véleményem, hogy ha a diák puskázik, és én nem veszem észre, áldásom rá. Ezt szoktam mondani: "Ha a puska elsül az órámon, az nagyot szól." Vagyis elégtelent adok - mondja Klári néni.

Puskázós sztorik

A puskázás stresszes feladat, ugyanakkor utólag már egészen érdekes és vicces sztorik kerekedhetnek belőle. Ez nemcsak a diákok, de a tanárok szemszögéből is igaz. Megkértük a tanárnőt, meséljen olyan történetet, amire mindig emlékezni fog.

- Egyszer előfordult, hogy egy kislány az órarendjébe írta be a német szavakat. Az órarendet pedig betette a tolltartója fedelébe. Máskor az volt a feladat, hogy írjon magáról - németórán -, mit csinál nap mint nap.

Peti - nevezzük így - lemásolta a barátjáról a fogalmazást, amiben többek között azt is olvashattuk, hogy kedden zongoraórán volt. Megkérdeztem tőle: "Jé, te zongorázol? Nem is tudtam." A válasz: "Én? Én nem." Hát így bukott le.

Ezt is szeretjük