A te macskádnak van pszichopata hajlama? Egy teszt segítségével megtudhatod, kivel élsz együtt valójában
Egy különleges teszt segítségével megtudhatod, milyen is házi kedvenced valódi személyisége.

41110043 3137095 dddf5440207b4419bc8b9449e9a95abb wm
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Journal of Research in Personality című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint sokan tudtunkon kívül pszichopatával élnek együtt. Első pillantásra aranyosak és bújósak, de ezeknek a bájos házi kedvenceknek van egy sötétebb oldaluk, amely új, macskák számára kifejlesztett pszichopátia tesztnek köszönhetően mérhető.

Az interneten bármely macskatulajdonos számára elérhető felmérés 46 viselkedést mér, amelyek segítségével azonosítani lehet egy pszichopata kedvencet. A teszt elkészítéséhez a kutatók 549 embert kérdeztek meg macskáik merészségéről, aljasságáról és gátlástalanságáról. Ez a három tulajdonság alkotja az emberek pszichopátiájának triarchikus modelljét. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint egy állat nem lehet pszichopata, de a zavarra jellemző személyiségjegyeket hordozhatja magában. Ennek tudatában érdemes kitölteni a tesztet.

Mennyire merész a cicád?

A CAT-Tri+ tesztként ismert kérdőív végső változata 12 különböző viselkedésre kérdez rá, amelyek hozzájárulnak a macska merészségi szintjének méréséhez. Például, hogy megkínozzák-e az egereket és más zsákmányállatokat, mielőtt megölnék őket. 

GettyImages-sb10064840b-001

A te macskád gyakran ráül a laptopodra?

A következő 12 elem a gátlástalanságot méri, amely magában foglalja az olyan viselkedéseket, mint például a laptopokon, könyveken és más, olyan tárgyakon való ülést, amelyeket a tulajdonosok használni próbálnak.

Mennyire bűnbánó?

Ezt követően a kérdőív az aljasságot igyekszik felmérni azáltal, hogy olyan tendenciákra kérdez rá, mint a rossz viselkedés utáni bűntudat nyilvánvaló hiánya. E triarchikus vonások mellett a pszichopátia CAT-Tri+ modellje magában foglalja a két további attribútumot is: az állat és az ember felé irányuló barátságtalanságot. 

Szokott gonoszkodni másokkal?

Ezek közül az első olyan viselkedésekből áll, mint például más háziállatok kiszorítása „kedvező helyzetekből”, például ágyakról és kanapékról. Az utóbbi olyan dolgokat foglal magába, mint például az emberek megtámadása közbeni dorombolás.

GettyImages-1212632316

Miután elvégezték a tesztet, majd megkérdezték a tulajdonosokat kedvenceikkel való kapcsolatukról, a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a gátlástalanság és az állatokkal szembeni barátságtalanság jobb minőségű macska-gazdi kapcsolatot jósol. Az aljasság és merészség pedig gyengébb minőségűt.”

A kutatók szerint a kérdőívben közölt információk segíthetnek a gazdiknak abban, hogy jobban megértsék kedvenceiket, és lépéseket tegyenek jóllétük javítása érdekében. „Például egy cica, aki magas pontszámot kapott a „merészség” skáláján, valószínűleg kedveli magas kaparófákat, mivel az eredmények szerint élvezi a felfedezést és a mászást” – írják.

Ezenkívül a teszt segíthet az állatmenhelyeknek a macskák gazdásításában is. Például „egy macska, amelyik magas pontszámot kapott az „állatokkal szembeni barátságtalanság” skáláján, jobb, ha olyan háztartásba kerül, ahol nincs más házi kedvenc.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha a pszichopata ragadozóval való együttélés gondolata nyugtalanítónak tűnik, a szerzők ragaszkodnak ahhoz, hogy az érintett tulajdonságok közül sok az állatok széles skálájában jelen van. Az állatok nem gonoszak, hanem ösztönösen cselekvő lények. A régmúlt időkben az ilyen viselkedések valószínűleg segítették a macskák evolúciós őseit a vadászatban, a párzásban és a területük védelmében. Ezért elengedhetetlenek voltak a faj túléléséhez. Manapság azonban ez csak leginkább ahhoz vezet, hogy sok tárgy lerepül az asztalokról.

A legtöbb gazdi csinálja, pedig a macska nem szereti: 5 szokás, amitől stresszes és ideges lesz

A gazdiknak általában meg sem fordul a fejükben, hogy zavarja a cicát, amit tesznek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük