Gyurcsány eltolta, Orbán megoldja

6 év után megvan a Lipótmező utódja

A pszichiátriai kezelésre szorulók új intézményben gyógyulhatnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint újra van országos pszichiátriai ellátást biztosító intézmény Magyarországon.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós és az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán átadta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet alapító okiratát dr. Németh Attilának, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójának. Az intézmény létrejötte már nagyon aktuális volt, hiszen 2007 óta nem volt magas színvonalú pszichiátriai és addiktológiai, szenvedélybetegségeken segítő ellátás Magyarországon.

Mire megoldás?

Az új intézménnyel évekig nem létező szakambulanciák és speciális részlegek nyílnak meg. Emellett olyan kisebb osztályokat is kialakítanak, amelyek tevékenysége ritkaságszámba megy, tehát vagy nincsen, vagy nagyon kevés helyen elérhető az országban.

Ilyen például a terápiarezisztens depresszió, a kényszerbetegség, az étkezési zavarok, a játékszenvedély, a szexuálmedicina, a hosszabb kezelést vállaló drogbetegek detoxikálása, a daganatos betegek pszichés vezetése és a pszichoterápiás módszerek biztosítása. Ezek az orvosi ellátások országos szinten elérhetőek lesznek.

Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet a Nyírő Gyula Kórház keretein belül jött létre, és kettős funkciója van. Az egyik, hogy biztosítsa a belgyógyászati, neurológiai, addiktológiai és pszichiátriai ellátást, másrészt pedig feladatot kell vállalni módszertani, betegellátó, kutató és oktató szempontból is.

Amit még terveznek

Az eddigiek mellett terveznek egy pszichiátriai sürgősségi betegfelvételi részleget, ami tehermentesíti a fekvőbetegosztályokat, és szintén megvalósítandó feladat a pszichoszomatikus betegek komplex ellátását biztosító részleg. Emellett több szenvedélybeteg-ellátási programot is indítottak az alkohol- és szerencsejáték-függők számára, és külön részlegen foglalkoznának a drogfüggő betegekkel, detoxikáló és rehabilitációs program keretein belül.

Fotók: Feri, tedd le! - Orbán után Gyurcsány is megkapja a magáét

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az elmúlt pár év tanulsága

A 2007-ben megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet lakói közül sokan utcára kerültek, és még egészségügyi ellátásban sem részesültek. Pszichiátriai adatok szerint 2009-ben 86 olyan skizofrén betegről tudtak, akik a Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt bezárt intézetből kikerültek, és nem volt róluk további információ, tehát nem kaptak orvosi ellátást. Sokszor ezek a betegek nem rendelkeznek betegségtudattal, tehát fel sem keresik az adott egészségügyi létesítményt.

Amennyiben próbálkoznának, akkor sem feltétlenül fogadja be a hajléktalan beteget egy egészségügyi intézmény. Az utcára került, kezelésre szoruló betegek pedig a saját közösségükben is feszültséget teremtenek, amin a szociális munkások próbálnak meg segíteni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az intézmény bezárása következtében a szakellátás sokkal többe került az államnak, és a betegellátás színvonala sem volt megfelelő. A Lipótmező néven ismert korábbi intézményt 1868-ban avatták fel, és a Vörös Hadsereg megszállása alatt telepítették ide 1945-ben a szovjetek a főhadiszállásukat, akik ekkor kiürítették az épületet, de gondoskodtak a betegek elhelyezéséről. Miután visszaadták az épületet, az intézménynek nagyjából hat évébe telt, amíg talpra állt. Kérdés, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet megnyitásával mennyi időt kell várni, amíg a helyzet végleg rendeződik.

Ezt is szeretjük