Nagy hétvégi programajánló: 8 hely, ahova érdemes ellátogatnod
Kürtőskalács-fesztivál, művészmozi, kiállítások, gyönyörű kertészeti rendezvények. Még felsorolni is nehéz a kínálatot!

par osszel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár dolgozol szombaton, akár nem, ebben a csodálatos őszi időben vétek lenne a négy fal között maradnod, elvégre Budapest rengeteg szórakoztató, érdekes és színes programot tartogat. Családdal, barátokkal és a pároddal egyaránt.

Ezen a hétvégén vár az Art Market Budapest, a Kürtőskalács Fesztivál, a Terézvárosi Búcsú, Bacon, Freud és a Londoni Iskola, a Naturart kiállítás, Andrew Lloyd Webber születésnapi gálája, az Európai Art Mozi Nap és az Őszi Kertészeti Napok.

Art Market Budapest 2018

Millenáris, október 11-14.

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutat be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait. Friss művészeti inspirációkra épít, amelyek éppannyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a posztkommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából. Az Art Market Budapest 2018-ban a visegrádi országok, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia különleges képzőművészeti tartalmait helyezi a figyelem középpontjába.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Kürtőskalács Fesztivál 2018

Budapest, MOM park - Gesztenyés-kert -, október 12-14.

2018-ban már hatodik alkalommal rendezik meg a Kürtőskalács Fesztivált, melynek központi témája nevéből adódóan a kürtőskalács, amely egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomság. Hisz a kürtőskalács több mint 200 éves múltjára való tekintettel mára bekerült a Magyar Nemzeti Értéktárba, és már hungarikummá lett nyilvánítva.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Terézvárosi Búcsú

Budapest, Eötvös utca, október 13-14.

2018. a Családok Éve, ebből az alkalomból a Terézvárosi Búcsú programjában többségében olyan előadók kaptak helyet, akik között rokoni-családi kapcsolat van: testvéreket, házaspárokat, szülőket és gyerekeket láthatunk együtt a színpadon. Műsorvezető: Zugmann Zoltán.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Bacon, Freud és a Londoni Iskola

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. október 9. - 2019. január 13.

A válogatás a modern brit festészet egyik legjellegzetesebb korszakát mutatja be kulcsfontosságú alkotóinak, mint Lucian Freud, Francis Bacon és mások – művein keresztül, a 20. század elejétől egy évszázadon keresztül kalauzolva a látogatót. A közel kilencven képet bemutató tárlat a 20. századi brit festészet egyik meghatározó vonulatára, a figurális festészet történetére fókuszál, különös tekintettel azon művészek tevékenységére, akiket a szakirodalom gyakran Londoni Iskolának nevez.

Olyan kulcsfontosságú alkotók tartoznak e csoporthoz, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff. A kiállítás a Londoni Iskola művészetének első magyarországi tárlata, amely az irányzat legismertebb alkotói mellett a 20. század második felének londoni művészeti színterén kibontakozó művészi párbeszédeket is bemutatja, többek között olyan festők tevékenységét, mint Michael Andrews, R. B. Kitaj, Paula Rego, F. N. Souza és Euan Uglow.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Naturart - 25 év legszebb természetfotói

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 21. - október 23.

A tárlat a World Press Photo kiállítás kísérőkiállítása. 2018. szeptember 21-től október 23-ig, hétfő kivételével mindennap látogatható. A Magyar Nemzeti Múzeumban most bemutatott „naturArt – 25 év legszebb természetfotói” kiállítás egy - szubjektív - válogatást nyújt a pályázat és a szövetség tagjainak legjobb munkáiból. A tárlaton olyan képek is láthatók, amelyek a világ nagy pályázatain is nyertek, közülük is kiemelkedik Máté Bence: Árnyjáték című alkotása, ami a világ legjobb természetfotója lett 2010-ben, Londonban.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Webber 70!

Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, október 12. 20:00

Az idén 70. születésnapját ünneplő Andrew Lloyd Webbert a Madách Színház egy fantasztikus születésnapi gálával köszönti, méghozzá Budapest legnagyobb színpadán, a Papp László Sportarénában. A gálán a Madách Színház új Webber-bemutatójából, a Rocksuliból és a Madách Színházban játszott Webber-musicalekből csendülnek fel részletek. A gála különlegessége lesz még az is, hogy a magyar nyelven még be nem mutatott Starlight Express, Love Never Dies és Sunset Boulevard musicalek dalait is hallhatja a közönség.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Európai Art Mozi Nap

Országszerte, október 14.

Október 14-én Európa újra mozizni megy! Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége - CICAE - és az Europa Cinemas harmadik alkalommal rendezi meg az Európai Art Mozi Napot, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az európai film sokféleségére és a művészmozik mint kulturális és közösségi terek fontosságára. Ezen a napon a részt vevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget.

Idén 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott az eseményhez, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából számos magyarországi művészmozi is. Hazánkban három új európai koprodukció és három magyar alkotás - köztük egy felújított filmklasszikus - köré épülnek a programok, a mozik ezekből válogatva alakították ki műsorukat, esetenként kiegészítve további európai filmalkotásokkal.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Őszi Kertészeti Napok

Budapest, SZIE Budai Campus, október 12-14.

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar Díszkertészek Szövetsége támogatásával, 2018 őszén újra megrendezi a szakképző intézmények tanulóinak Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Versenyét és szakmai találkozóját. A verseny mellett idén is kertészeti cégek és intézmények sorakoznak fel áruikkal, teljessé téve a bemutatott képet, az egyetem Budai Campusának központi parkolójában és a "K" épületben - az elmúlt évekhez hasonlóan - kertészeti szakkiállítást és vásárt rendeznek.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Nyitókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük