Szupergazdag politikusok: ennyit ér a vagyonnyilatkozat

Kihagyott vagy családtagok számára vásárolt ingatlanok és értékes ékszerek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kimaradt ingatlanok, a bevallottnál nagyobb lakások, rejtélyes forrásból félretett, titkolt milliárdok. Az utóbbi időben rengeteget hallhattunk a politikusok kétséges vagyoni helyzetéről, amit elvileg a vagyonnyilatkozat intézménye hivatott átláthatóvá tenni. Elvileg. Miért nem sikerül mégis teljes mértékben átlátni, miből és mit vásárolnak, honnan, mennyi pénzt keresnek a politikusaink?

Simon Gábor titkolt milliói

"Az alapvető jogok és kötelességek pártatlan és elfogulatlan érvényesítése, valamint a közélet tisztaságának biztosítása és a korrupció megelőzése céljából" van szükség egyes közéleti szereplőknek vagyonnyilatkozat megtételére - legalábbis így szól az erről rendelkező törvény.

A nyilatkozatot évente megteszik többek közt az országgyűlési képviselők, államtitkárok, miniszterek, polgármesterek, amit aztán legtöbbször nyilvánosságra hoznak, így az interneten bárki utánanézhet, ki milyen vagyont vallott be. De miért derül ki akkor folyton egyes politikusokról, hogy talán mégis nagyobb vagyonnal bírnak, mint amit bevallottak?

Látványosan nem működött ez a rendszer akkor, amikor kiderült, Simon Gábor szocialista politikus évek óta százmilliós nagyságrendű megtakarítást titkol. Hiába volt nyilvános Simon bevallása minden évben, ha abban egész egyszerűen nem szerepelt erre utalóan semmi. Bár ha szerepelt volna is benne, az sem lett volna perdöntő, ugyanis nem kötelező feltüntetni azt, honnan származik a vagyon.

Van lehetőség takargatni a vagyont

Más esetekben bizonyos választott tisztségviselők nyilvánosságra sem mindig hajlandók hozni a nyilatkozatukat. Így volt ez a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc esetében is. Mészáros és a helyi önkormányzat nem tette automatikusan nyilvánossá az adatokat, és azokat kérésre sem adták ki sokáig, így aztán pereskedni kellett a papírokért.

A törvény hagy jócskán lehetőséget, ha a bevalló a vagyona egy részét inkább nem teregetné ki a nyilvánosság előtt. Ilyen lehetőség az, hogy a családtagok vagyonáról szóló dokumentumok nem nyilvánosak, azokba képviselők esetén csak a parlament mentelmi bizottsága tekinthet bele, persze csak akkor, ha eljárás indul az adott képviselő ellen.

Így fordulhat elő, hogy Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter tízéves fiának nagy értékű budai lakása nem szerepel a politikus nyilatkozatában. Az RTL Klub derítette ki, hogy a kormánytag kisfiának a nevén egy 120 négyzetméteres, 60-70 millió forintot érő lakás van. Hasonló a helyzet Kósa Lajos Fidesz-alelnökkel, akinek a felesége rendelkezik értékes budai lakással, ám a politikus erről nem ejt szót nyilvános nyilatkozatában.

A lényeg, hogy 1 millió forint alatt maradjon

Mint láthattuk Rogán Antal esetében, a politikus ráadásul következmények nélkül, könnyedén módosíthatja nyilatkozatát. A kormánypárti frakcióvezető ingatlanjairól tavasszal egy időben szinte naponta jelentek meg friss információk a sajtóban. Amikor pedig kiderült, hogy Rogán lakása nagyobb, mint amit feltüntetett, vagy rendelkezik más ingatlannal is, csak utólag beleírta a nyilatkozatába, és minden rendben volt - legalábbis közjogilag.

Nemrég az index.hu szúrta ki Lázár János feltehetően nagy értéket képviselő óráját. A lap azt taglalta az ékszerrel kapcsolatban, hogy vajon mennyiért kerülhetett az a politikushoz. Ez azért lehet fontos, mert egy új szabályozás alapján az ingóságoknál nem kell feltüntetni az 1 millió 15 ezer forintot meg nem haladó értékű tárgyakat. Így az adott képviselő akár több 1 millió forintos tárgyat is vásárolhat, azok nem lesznek láthatók a nyilvánosság számára - kivéve persze, ha viseli őket.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Fotók: Lázár: MTI/Kovács Attila; Simon: MTI/Kovács Tamás

Ezt is szeretjük